Dnevni.ba - PRELOADER

Sedam namirnica koje postaju otrovne kad ih se podgrije

29 Stu 2024


Sedam namirnica koje postaju otrovne kad ih se podgrije
Namirnice

Prilikom pripremanja hrane često se dogodi da nešto ostane za idući dan. Iako je praktično zagrijati obrok i uštedjeti vrijeme, postoji nekoliko namirnica kod kojih treba biti posebno oprezan kako biste izbjegli zdravstveni rizik, prenosi N1. 

1. Krumpir
Krumpir je čest prilog koji rijetko u cijelosti pojedemo. No, kuhani krumpir nikada ne smijete ostaviti na sobnoj temperaturi jer je izrazito podložan razvoju bakterije poput Clostridium botulinum. Svatko tko ih ipak jede riskira trovanje hranom. Kuhani krumpir treba što prije staviti u hladnjak ako ga želite jesti sljedeći dan.

2. Riža
Riža može djelovati bezazleno, ali i ona skriva opasnost. Ako se čuva na sobnoj temperaturi, u njoj se mogu razviti bakterije poput Bacillus cereus, koja predstavlja značajan rizik za zdravlje. Rižu je naoblolje staviti u hladnjak u hermetički zatvorenoj posudi.

3. Gljive
Već pripremljene gljive treba konzumirati što prije, a ostatke se moraju čuvati isključivo u hladnjaku i to najviše jedan dan. Na sobnoj temperaturi mogu ispuštati toksine, dok ponovno zagrijavanje mijenja strukturu njihovih proteina, čineći ih štetnima.

4. Jaja
Bilo da se radi o kajgani, pečenim ili kuhanim jajima, pripremljena jaja ne biste trebali ponovno zagrijati. Zagrijavanjem dolazi do promjena u bjelančevinama, što može uzrokovati probavne smetnje. Ako ostane nepojedena, jaja je bolje baciti, koliko god se to činilo teškim.

5. Piletina
Piletina se može konzumirati hladna, primjerice uz svježu salatu. Ipak, podgrijavanje nije preporučljivo zbog visokog sadržaja proteina koji zagrijavanjem mijenjaju strukturu, što može izazvati ozbiljne gastrointestinalne probleme.

6. Celer, luk i cikla
Ove namirnice često su sastojci omiljenih zimskih juha. Iako je uobičajeno podgrijavanje juha, treba biti oprezan jer zagrijavanjem dolazi do oslobađanja nitrata, koji se pretvaraju u nitrite. Višekratnim zagrijavanjem mogu se čak formirati kancerogene tvari.

7. Ulja
Određena ulja, poput onih od lješnjaka, oraha, sjemenki grožđa ili avokada, imaju kratak rok trajanja i nisu stabilna na visokim temperaturama. Zagrijavanjem ovih ulja mogu se stvoriti transmasti, koje su štetne za zdravlje. Stoga je potrebno pažljivo birati ulja za kuhanje i izbjegavati njihovo ponovno zagrijavanje.

Lifestyle


LJUBAVNI PAR

Terapeuti s 40 godina iskustva dijele pet savjeta za sretan brak

Brak  nije samo zajednički život, već i svakodnevni rad na međusobnom razumijevanju, poštovanju ...

3 h 26 min

ASTROLOGIJA

Horoskop za subotu: Ovnovi donose važne odluke, Ribe čekaju promjene na poslu

Evo  što zvijezde predviđaju za subotu, 30. studenoga 2024. godine. OvanPosao: Vrijeme je za do...

5 h 18 min

ASTROLOGIJA

Horoskop za petak: Strijelci traže novu avanturu, Škorpioni zrače odlučnošću

Evo  što zvijezde predviđaju za petak, 29. studenoga 2024. godine. OvanPosao: Energičnost vam p...

29 Stu 2024