Dnevni.ba - PRELOADER

Sedam razloga zašto bismo češće trebali jesti agrume

11 Velj 2025


Sedam razloga zašto bismo češće trebali jesti agrume
Agrumi

Agrumi su osvježavajuće voće bogato vitaminom C, vlaknima i antioksidansima. Najpoznatiji agrumi su limun, naranča, mandarina, limeta i grejp, no osim što su ukusni, iznimno su korisni za zdravlje. U nastavku otkrijte sedam razloga zašto bismo ih trebali češće jesti.

Bogati su vitaminima i biljnim spojevima
Agrumi su izvrstan izvor vitamina C, koji jača imunološki sustav i održava kožu elastičnom. Samo jedna srednja naranča sadrži dnevnu preporučenu količinu vitamina C. Osim vitamina C, agrumi sadrže i vitamine B skupine, kalij, fosfor, magnezij i bakar, koji su ključni za pravilno funkcioniranje tijela. Također su bogati biljnim spojevima s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem, piše Healthline.

Dobar su izvor vlakana
Agrumi su bogati vlaknima. Vlakna poboljšavaju probavu i pomažu u kontroli tjelesne težine. Osobito su bogati topljivim vlaknima, koja pomažu u snižavanju razine kolesterola.

Imaju malo kalorija
Ako pazite na unos kalorija, agrumi su odličan izbor. Sadrže malo kalorija, ali zbog visokog udjela vode i vlakana pružaju dugotrajan osjećaj sitosti. Studije su pokazale da konzumacija agruma može pomoći u regulaciji tjelesne težine.

Smanjuju rizik od bubrežnih kamenaca
Niska razina citrata u urinu može povećati rizik od bubrežnih kamenaca. Agrumi podižu razinu citrata, smanjujući vjerojatnost njihova nastanka. Pijenje soka od citrusa može biti prirodna alternativa kalijevim citratnim suplementima.

Pomažu u zaštiti od raka
Istraživanja su povezala konzumaciju agruma s manjim rizikom od određenih vrsta raka, uključujući rak pluća, jednjaka, želuca, dojke i gušterače. Njihovi flavonoidi djeluju kao antioksidansi i mogu spriječiti razvoj stanica raka.

Štite zdravlje srca
Studije pokazuju da redovita konzumacija agruma smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Njihovi flavonoidi poboljšavaju razinu kolesterola i snižavaju krvni tlak.

Štite mozak
Flavonoidi iz agruma mogu smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Njihova protuupalna svojstva pomažu u zaštiti živčanih stanica i poboljšanju funkcije mozga, piše index.

Moguće nuspojave agruma
Iako su agrumi zdravi, postoji nekoliko potencijalnih nedostataka koje treba imati na umu.

Oštećenje zubne cakline: Zbog visokog udjela kiseline, agrumi mogu oslabiti zubnu caklinu i povećati rizik od karijesa, osobito kod česte konzumacije vode s limunom.
Voćni sokovi: Sokovi od agruma sadrže više šećera i manje vlakana od cijelog voća, što može uzrokovati nagli porast šećera u krvi i povećanje tjelesne težine. Višak fruktoze može dovesti do problema s jetrom.
Interakcija s lijekovima: Grejp i sok od grejpa mogu ometati razgradnju određenih lijekova, što može dovesti do pojačanog djelovanja i nuspojava.

ZDRAVLJE


SKB MOSTAR: Tri slučaja ugriza zmije otrovnice, osigurane dovoljne količine antiviperinum seruma

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar ove sezone registrirana su tri slučaja hospi...

03 Srp 2025

ČOKOLADA

Što se može dogoditi s organizmom ako svaki dan jedemo čokoladu?

Čokolada  je mnogima omiljena slastica, ali uz redovitu konzumaciju često se postavlja pitanje j...

26 Lip 2025

VOĆE

Tri vrste voća i povrća koje treba jesti ovoga ljeta za održavanje hidracije

Ljeto  i visoke temperature često dovode do povećanog znojenja, što može rezultirati dehidrataci...

23 Lip 2025