Dnevni.ba - PRELOADER

Slastice Ljubušanke Irene Milićević: Inspiraciju pronalazim u samim sastojcima, a najviše uživam u izradi keksa i monoporcija

14 Pro 2020


Slastice Ljubušanke Irene Milićević: Inspiraciju pronalazim u samim sastojcima, a najviše uživam u izradi keksa i monoporcija

Piše: Antonela Marinović Musa

Da je slastičarstvo umjetnost, odnosno zanimanje koje zahtijeva potpunu predanost, svjedoče slastice Irene Milićević, 34-godišnjakinje iz Ljubuškog. Svoju slatku priču koja seže još od djetinjstva odlučila je podijeliti i s čitateljima našeg lista.

Ukusne šaumrole i mramorni kuglof, kako kaže Irena, slastice su koje su obilježile njezino odrastanje pa je, na neki način, znala kojim će putem poći, a i danas zna zaviriti u mamin rokovnik koji je prepun slasnih recepata.

Već po završetku srednje škole imala je priliku raditi u renomiranim restoranima u Njemačkoj, gdje se, zapravo, i potvrdilo da je kuharstvo njezin životni poziv. Potom je uslijedila prekvalifikacija u zanimanje kuhar/slastičar.

Tradicionalne recepture

-Završila sam srednju i VK školu te počela graditi karijeru u slastičarstvu. Uz posao, dodatno sam se školovala te sam danas specijalistica hrane i pića i buduća profesorica kuharstva. Zaista sam imala priliku učiti od najboljih, a posebno sam ponosna na rad s poznatim kuharima Dragicom Lukin, Brankom Ognjenovićem, Davidom Skokom, Hrvojem Zirojevićem i drugima, rekla nam je Irena, inače već sedam godina uposlenica Herceg etno sela Međugorje.

Dalje nam priča kako je naklonjena tradicionalnim recepturama, a najviše voli raditi moderno prezentirane slastice, klasičnih prepoznatljivih okusa.

-Inspiraciju pronalazim u samim sastojcima. Privlači me izrada raznih kombinacija okusa te kontrasti kiselo-slatko, dok su mi najdraže kombinacije čokolada i lješnjak, Najviše, pak, uživam u izradi keksa i monoporcijskih slastica, naglasila je Irena, koja u ovom poslu ima svesrdnu podršku kolega uz koje je mnogo naučila te ostvarila napredak.

Nismo mogli ne spomenuti tradicionalne hercegovačke slastice, a na samom tronu, smatra Irena, je medna rosa - hormašica s kuhanom jabukom, orasima i suhim smokvama. Tu su i orahnjače, makovnjače, torte s orasima, bademima i čokoladom, sitni kolačići s aromom limuna, naranče, cimeta i meda, oblatne i šape...

Irena nam je otkrila i to da je veliki ljubitelj slastica izrađenih od prhkog tijesta.

Ljubiteljica prhkog tijesta

-Obožavam čokoladne krostate s orasima, sirom i čokoladom, također volim bogatstvo okusa kremšnita, raznih rolada, kuhanih krema, poput panakote s raznim dodacima i klasičnih biskvitnih čokoladnih browniesa. Njih ove zime u Herceg etno selu nudimo kao „plated desert“ sa sladoledom od vanilije u umaku od crnog vina i šumskog voća, kazala je ova mlada slastičarka. Ne krije ni čari jednostavnih recepata, a u tu kategoriju spadaju i savijače od jabuka koje su, slobodno možemo reći, bezvremenske i savršene.

-Izrada slastica je jedan šareni i veseli svijet, a igra s okusima i kombinacijama ispunjava svakog slastičara. Prilika da to pokažem Hercegovini i šire, pružila mi se na Maria Vision Međugorje, prvoj međugorskoj televiziji na hrvatskom jeziku. Odnedavno sam aktivna u emisiji „Slatki okusi Hercegovine“ koja mi je dodatna motivacija za daljnji rad i usavršavanje, ponosno je istaknula Irena kojoj je uzor u slastičarstvu poznati francuski slastičar Pierre Herme.

Za kraj nam je otkrila jedan recept koji vrijedi probati u ovom blagdanskom razdoblju. Kakav bi to bio Božić bez raspucanaca, stoga, okušajte se u izradi ovih hrskavih keksića. Jako su ukusni i jednostavni za pripremu!

Recept: Raspucanci / 40 komada

Sastojci: 200 g tamne čokolade, 80 g maslaca, 100 g kristal šećera, 2 jaja, 1 žličica arome vanilije, 200 g brašna, 1 žlica kakaa, 1 prašak za pecivo, 1 šećer u prahu i kristal šećer.

Postupak izrade: Čokoladu otopiti na pari, prebaciti u posudu za miksanje, potom dodati maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Smjesu je potrebno miksati dok se ujednači.

Dodati jedno po jedno jaje i lagano miksati, zatim prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao lagano umiješati pjenjačom. Tijesto ostaviti u hladnjaku sat vremena, a onda formirati kuglice, uvaljati ih u kristal šećer te u šećer u prahu.

Nakon što su kuglice spremne, poredati ih na papir za pečenje na plehu.

Peći 8 minuta na 180 stupnjeva.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

3 h 22 min

U novom broju donosimo

Novi broj

22 Stu 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

21 Stu 2024