Šta se događa s vašim tijelom ako prestanete jesti čokoladu?
Čokolada je jedna od slatkih namirnica kojoj je teško odoljeti. Bogata je magnezijem, bakrom i željezom pa može imati i niz zdravstvenih blagodati.
No, ako jedete previše čokolade, možete postati ovisni o njoj pa biste je trebali izbaciti iz prehrane. Evo što se događa s vašim tijelom ako prestanete jesti čokoladu.
Pojava glavobolja
Čokolada sadrži kofein, pa osobe koje iznenada prestanu jesti čokoladu mogu imati glavobolje. Kako biste smanjili rizik od glavobolje, unosite dovoljno tekućine u organizam. Izbacivanje kofeina i dehidracija mogu biti neugodna kombinacija, pa zato pripazite da pijete dovoljno vode ako prestanete jesti čokoladu.
Možete smršavjeti
Ako jedete velike količine čokolade, posebno sorte koje su bogate šećerom, možete izgubiti nekoliko kilograma ako je prestane jesti. Jedna pločica mliječne čokolade sadrži otprilike 235 kalorija. Dakle, ako izbacite čokoladu iz prehrane, unosit ćete manje kalorija zbog čega možete i smršavjeti.
Manje će vas mučiti žgaravica
Čokolada je hrana koja može opustiti područje probavnog sustava, omogućavajući kiselini da uđe u jednjak zbog čega se može javiti žgaravica ili refluks kiseline. Prema tome, ako prestanete jesti čokoladu, manje će vas mučiti žgaravica.
Možda imate manje migrena
Neke studije pokazuju da čokolada pojačava migrene, no druge studije navode da takva veza ne postoji. Ipak, ako vas muče jake migrene, možete pokušati izbaciti čokoladu iz prehrane pa provjeriti hoće li vam to pomoći.
Može vam se promijeniti raspoloženje
Raspoloženje vam se može promijeniti ako prestanete jesti omiljenu hranu. Osim toga, kakao i čokoladu su namirnice koje popravljaju raspoloženje, pa ako ih izbacite iz prehrane, to se može negativno odraziti na vaše raspoloženje.
Možda ćete imati manje akni
Ako prestanete jesti čokoladu, možete imati čišću kožu. Prema studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Dermatology, konzumacija čokolade može izazvati pojavu akni.
Možete biti izloženi većem riziku od razvoja nekih bolesti
Tamna čokolada puna je hranjivih sastojaka koji su dobri za srce, piše Eat this. Uz to, konzumacija tamne čokolade povezana je s manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, objavio je N1.