Tikvice sa piletinom i đumbirom
Piletina i tikvice u kombinaciji sa rižom, uvijek dobar prijedlog za ručak.
Sastojci:
– 400 g pilećeg filea
– 400 g tikvica
– 2 kašike gustina
– 100 ml ulja
– 1 kašičica soli
– 1 kašičica rendanog đumbira
– 50 ml vode
– 50 ml vina
– 1 kašičica suhog biljnog začina.
– 1 kašičica sezamovog ulja
Priprema:
Piletinu isjecite i uvaljajte u gustin. Tikvice nemojte ljuštiti, dobro ih operite i isjecite uzdužno ili na kolutove.
U dublju tavu sipajte ulje i zagrijte ga. Zatim stavite isječeno meso i kratko ga prepecite. Posolite i izvadite na toplo mjesto.
Zatim na istoj masnoći kratko prepecite tikvice, posolite i dodajte đumbir. Vratite meso i zalijte ga vodom i vinom.
Dodajte suhi biljni začin, pa sve zajedno još kratko prokuhajte. Na kraju dodajte sezamovo ulje.
Poslužiti sa rižom.
Prijatno!