Tri tajne protiv starenja koje je dobro znati
Savjet
Ljudsko tijelo složen je sustav koji se s godinama neprestano mijenja i prilagođava. Iako ne postoji način da se izbjegne starenje, svi žele usporiti proces. Određene namirnice ili vitamini djeluju kao sredstva protiv starenja i mogu vam pomoći da izgledate mlađe, piše Ordinacija.
Nutricionistica Anjali Mukerjee otkrila je svoje tri tajne protiv starenja.
Hrana bogata antioksidansima pokazala se snažnim oklopom protiv bolesti, kao i procesa starenja. Osnovna 3 antioksidansa su vitamin C, E i beta-karoten. Oni vam pomažu da ostanete zdraviji i zaustavljaju ili usporavaju proces oksidacije neutralizirajući slobodne radikale, kaže nutricionistica.
Ovo su njezina tri aduta:
Zaboravite na čarobne anti-age formule ako ignorirate ovaj korak u zaštiti kože od preranog starenja
Vitamin C
Vitamin C pomaže u jačanju imuniteta.
Pomaže tijelu izgraditi otpornost na zagađivače i smanjuje simptome alergije.
Vitamin C također smanjuje rizik od raka, katarakte, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i astme.
Jača krvne žile i potiče stvaranje bijelih krvnih stanica i interferona, koji su “vojnici” našeg tijela.
Beta-karoten
Beta-karoten pomaže tijelu da stvori vitamin A koji poboljšava brzinu zacjeljivanja rana.
Također može poboljšati zdravlje kože.
Poboljšava kvalitetu kože i sprječava isušivanje kože. Sprječava gubitak kose. Smanjuje rizik od raka.
Vitamin E
Štiti krvne žile otapanjem krvnih ugrušaka i razrjeđivanjem krvi. Sprječava moždane udare. Sprječava oksidaciju ‘lošeg’ LDL kolesterola, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze. Sprječava rast tumora dojke, čime se smanjuje rizik od raka.
S godinama se većina ljudi počinje suočavati sa zdravstvenim problemima kao što je krvni tlak. A ako se netko bori s krvnim tlakom, važno je napraviti određene promjene u načinu života i prehrani. Prema Anjali Mukerjee, nekoliko namirnica može vam pomoći u kontroli krvnog tlaka.
Na primjer, poznato je da češnjak povećava tjelesnu proizvodnju dušične kiseline koja pomaže opuštanju mišića i širenju krvnih žila.
Riba smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka.
Drugi razlog zašto jesti ribu je taj što je krcata velikim količinama omega-3 masnih kiselina koje su korisne za tijelo.
Vaša prehrana mora sadržavati voće i povrće koje je prepuno dijetalnih vlakana.
Također, ove namirnice su bogate bogatim izvorima kalija, kalcija i magnezija koji su dobri za tijelo.