Dnevni.ba - PRELOADER

Tri vrste hrane koje uzrokuju visceralnu masnoću, prema nutricionistici

08 Sij 2025


Tri vrste hrane koje uzrokuju visceralnu masnoću, prema nutricionistici
Hrana

Nova godina često donosi nove zdravstvene ciljeve, a gubitak kilograma obično je pri vrhu popisa. Ako planiramo izgubiti kilograme u 2025., visceralna masnoća može biti posebno zabrinjavajuća. Ova vrsta masnoće, koja okružuje vitalne organe, može značajno povećati rizik od kroničnih bolesti, poput bolesti srca, dijabetesa i drugih.

Iako su tjelovježba i uravnotežen način života neupitno važni za ukupni gubitak kilograma, prehrana također ima jednu od ključnih uloga. Važno je znati koje namirnice trebamo izbjegavati, jer to može napraviti veliku razliku.

Kada je riječ o visceralnoj masnoći, nutricionistica Krutika Nanavati upozorava na nekoliko posebno štetnih vrsta hrane.

1. Jogurti s okusom
Jogurt je često odličan, zdrav izbor za doručak. Međutim, varijante s okusom kriju rizike. Jogurti s okusom često su prepuni dodanih šećera i umjetnih aroma koje povisuju razinu inzulina i potiču skladištenje masnoća. "Odaberite običan grčki jogurt i zasladite ga cimetom ili svježim voćem", navodi Nanavati za SheFinds.

2. Instant rezanci
Iako su instant rezanci praktična opcija, ono što uštedimo na vremenu i trudu, možemo platiti posljedicama po zdravlje, tvrdi Nanavati. Ona objašnjava da instant rezanci često sadrže TBHQ, konzervans povezan s oksidativnim stresom i nakupljanjem masnoća.

"Zamijenite ih tjesteninom od cjelovitih žitarica ili leće ili pripremite rezance od tikvica za laganiji obrok", predlaže nutricionistica.

3. Umjetni zaslađivači
Umjetni zaslađivači često se smatraju zdravijom alternativom šećeru. Međutim, iako pretjerana konzumacija prerađenog šećera nije dobra ideja, to ne znači da umjetne verzije ne dolaze sa svojim rizicima. Prema Nanavati, umjetni zaslađivači mogu poremetiti crijevnu mikrobiotu koja igra ključnu ulogu u skladištenju masnoća i metaboličkom zdravlju.

"Također zbunjuju prirodne signale gladi vašeg tijela, što može dovesti do prejedanja", objašnjava Nanavati. Umjesto toga, preporučuje prirodne opcije poput stevije ili meda.

Prilagodbom prehrane i svjesnim odabirom namirnica, možemo značajno utjecati na smanjenje visceralne masnoće i poboljšati cjelokupno zdravlje, piše index.

ZDRAVLJE


SKB MOSTAR: Tri slučaja ugriza zmije otrovnice, osigurane dovoljne količine antiviperinum seruma

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar ove sezone registrirana su tri slučaja hospi...

03 Srp 2025

ČOKOLADA

Što se može dogoditi s organizmom ako svaki dan jedemo čokoladu?

Čokolada  je mnogima omiljena slastica, ali uz redovitu konzumaciju često se postavlja pitanje j...

26 Lip 2025

VOĆE

Tri vrste voća i povrća koje treba jesti ovoga ljeta za održavanje hidracije

Ljeto  i visoke temperature često dovode do povećanog znojenja, što može rezultirati dehidrataci...

23 Lip 2025