Dnevni.ba - PRELOADER

Trik profića za savršeno meso s roštilja

17 Ožu 2021


Trik profića za savršeno meso s roštilja

Za dobar roštilj potrebno je i nešto vremena i znanosti, osobito ako imate kvalitetan komad mesa iz kojeg želite izvući najviše sočnosti i okusa...

Marinirati je najbolje preko noći ili najmanje nekoliko sati prije pečenja, no ako stvari pođu po zlu, meso s roštilja bit će gumeno ili bezukusno.

Kako im se pogreške prilikom pripreme ne bi događale, profesionalni kuhari služe se trikom obrnutog mariniranja, a bez previše filozofiranja to znači da se nakon pečenja meso ostavi neko vrijeme u marinadi pa ponovno zagrije na grillu netom prije posluživanja.

Osim soli u marinadu dodajte i kiseline poput limuna ili octa kako bi meso omekšalo. Valja imati na umu da meso može postati gumeno ostavi li se predugo u marinadi koja obiluje kiselinom.

Koristite li slatke marinade, korisno je znati da će se na temperaturi od 160 do 175 Celzijevih stupnjeva karamelizirati, a nakon toga početi gorjeti, ostavljajući tako gorak okus u ustima.

Stoga se slatke marinade najčešće koriste za namirnice koje ne traže dugu pripremu, poput primjerice škampa ili kozica.

Obrnuta marinada daje fini okus junetini i govedini, piletini, kao i rebarcima. Kuhari savjetuju da dominantne okuse osnovne marinade iskoristite i u onoj za naknadno odležavanje mesa.

Želite li ispeći piletinu, bit će ukusna ako je prethodno posolite i nauljite pa pečete na umjerenoj vatri roštilja oko 10-15 minuta, odnosno dok nije gotova. Jednako tako začinite i ploške tikvica pa ispecite.

Za to vrijeme pomiješajte maslinovo ulje, med, limunov sok, sol i papar u velikoj posudi, dodajte piletinu i tikvice pa ostavite pola sata do sat. Povremeno promiješajte meso i povrće kako bi se marinada lijepo uhvatila sa svih strana. Pet minuta prije posluživanja vratite namirnice na žar, a višak marinade poslužite.

Izvor: punkufer.hr

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024