Dnevni.ba - PRELOADER

U Tomislavgradu birali najbolje kobasice i salame

27 Velj 2022


U Tomislavgradu birali najbolje kobasice i salame

Pod pokroviteljstvom općine Tomislavgrad, Udruga "Duvanjski kobasičari" u subotu je po treći put organizirala Međunarodnu smotru i izbor najkvalitetnije kobasice i salame za 2022. godinu.

Izbor najkvalitetnije kobasice i salame održan je u hotelu "Tomislav" u Tomislavgradu gdje je stručni ocjenivački tim iz BiH, Hrvatske i Slovenije predvodio jedan od profesionalnih kuhara i prvih celebrity chefova Milinko Perković.

Na smotri, izboru najkvalitetniji kobasice nazočnima se obratio dopredsjednik Udruge duvanjskih kobasičara Bože Radoš, a goste je pozdravio i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić.

"Zahvaljujuči radu organizatora ove smotre sada naše duvanjske delicije možemo prezentirati lokalno i regionalno. Na kobasijadi nazoče najbolji proizvođači u regiji i Europi te vrsni iskusni suci ocjenjivači. Posebno nam je važna ova tradicija, uz klimatske i zemljopisne prednosti koje imamo, je što ona može postati prepoznatljiv brend i doprinijeti gospodarskom razvoju i obogati turističku ponudu naše općine", kazao je načelnik Buntić.

Ocjenjivanje je vršeno u više kategorija za preko 80 uzoraka pristiglih iz BiH, Hrvatske i Slovenije. 

Zlatnu medalju iz domaće duvanjske kobasice osvojio Ilija Tomić iz Kovača  pored Tomislavgrada, drugo mjesto Ivica Sičaja iz Rame, a treće mjesto je osvojio Jozo Matić iz Borčana.

U kategoriji Salame, prvo mjesto je osvojio Milan Jamežić, drugo mjesto pripalo je Joži Petkovšeku, a treće mjesto osvojilo je Mesarstvo i pejarstvo Jože Gnidice, svi iz Slovenije.

Treće mjesto u kategoriji izvan standarda, osvojio je Rudi Dukić iz Tomislavgrada, drugo mjesto pripalo je OPG-u Marić iz Istre, a prvo Josipu Krišti iz Eminova sela pored Tomislavgrada.

U ocjeni kakvoće kobasica značajna je procjena senzornih svojstava kobasica gdje se gleda vanjski izgled, izgled presjeka, boja mesa i masnog tkiva odnosno nadjeva, konzistencija, miris i okus.

"Ti parametri mogu biti promijenjeni uslijed pojavi grešaka nastalih tijekom proizvodnje kobasica kao tehnološka greška. Greška se odnosi na promjene vanjskog izgleda, nadjeva te mirisa i okusa, a umanjuju vrijednost ili dovode u pitanje upotrebljivost proizvoda za prehranu ljudi", istaknuli su iz Ocjenjivačkog povjerenstva.

Inače, Udruga "Duvanjski kobasičari" Tomislavgrad je osnovana u cilju promicanja, razvitka, unapređenja i njegovanja tradicijskih gastronomskih običaja Duvanjskog kraja putem organizacija priredbi, manifestacija, stručne pomoći, predavanja, radionica i savjetovanja vezanih uz spremanje gastro tradicijskih proizvoda Duvanjskoga kraja.

GASTRO


Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024