Zapečeni krumpir sa sirom koji "ide" uz sve
Zapečeni krumpir izvrstan je prilog mesnim i ribljim jelima, a može se poslužiti i kao samostalan obrok uz kakvu sezonsku salatu.
Sastojci za zapečeni krumpir:
1,5 kilograma krumpira
400 ml punomasnog mlijeka
400 grama topivog sira (cheddar, gauda)
200 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
100 grama parmezana
50 grama brašna
1 luk
3-4 češnja češnjaka
3 žlice maslaca
1 žlica svježeg timijana
sol i papar po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
2. Pomoću ribeža narežite krumpire na okrugle tanke ploške debljine 0,3 centimetara.
3. Otopite maslac na umjerenoj temperaturi u dubokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte tri do četiri minute.
4. Luku dodajte nasjeckani češnjak. Pirjajte sve zajedno još minutu ili dvije.
5. U tavu dodajte brašno i sve dobro promiješajte.
6. Ulijte temeljac i mlijeko, pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.
7. Začinite smjesu solju, paprom i listićima svježeg timijana.
8. Kad se umak počinje zgušnjavati, maknite ga s vatre.
9. Položite polovicu narezanih ploška sira na namašćenu vatrostalnu posudu. Prelijte ih s polovicom umaka i sira. Ponovite postupak.
10. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u pećnicu 30 minuta.
11. Skinite aluminijsku foliju i nastavite peći još 25 minuta do 30 minuta, odnosno dok se krumpiri na ispeku do kraja.
12. Poslužite toplo kao samostalno jelo ili prilog. Dobar tek!