Dnevni.ba - PRELOADER

Zašto nema debelih Japanki? Zbog pravila "hara hachi bu"

31 Lis 2025


Zašto nema debelih Japanki? Zbog pravila "hara hachi bu"

Mnogi ljudi im sigurno zavide na vitkosti koju održavaju do starosti, a razlog za to je sasvim jasan.

Fokusiraju se na jedan nutrijent, a na njihovom tanjiru nikada nećete vidjeti određenu vrstu mesa. Jasno je da savremeni način života donosi velike izazove, uključujući prekomjernu težinu ili gojaznost. Nažalost, to je trend koji, uprkos svijesti, i dalje raste. Jasno je i zašto. Način života se mnogo promijenio, ljudi premalo pažnje posvećuju onome što unosimo u svoja tijela , naša hrana se sve više prerađuje, a često nam nedostaje vremena - i volje - za redovno vježbanje.

Kao rezultat toga, sve je teže održati zdravu figuru i stabilnu tjelesnu težinu. Vrijedi detaljnije pogledati nacije koje su odavno poznate po svojoj vitkosti u svim dobnim skupinama , što se posebno odnosi na Japanke. Ove posljednje već dugo privlače pažnju istraživača i stručnjaka za prehranu, prenosi Metropolitan.

Ravnoteža je ključna
Statistički gledano, Japan ima jednu od najnižih stopa gojaznosti u svijetu, s manje od pet posto stanovništva koje se bori s viškom kilograma. Poređenja radi: u Evropi je ta brojka čak 20-25 posto. Sve više muškaraca i žena ima prekomjernu težinu, a mnogi su i gojazni. Rezultati se ne mogu pripisati isključivo genetici. Glavni krivci su svakodnevne greške u ishrani i nedostatak vježbanja. Vrijedi se inspirisati japanskim prehrambenim navikama, koje se također mogu lako uključiti u kućnu kuhinju.
Važan sastojak u japanskoj ishrani
Svježi proizvodi igraju važnu ulogu u japanskoj kuhinji, jer sadrže mnogo povrća. Jedan od ključnih elemenata su proteini, prisutni u gotovo svakom obroku. Njihovi izvori su mnogo lakši od onih koji dominiraju u zapadnoj ishrani. Japanke biraju ribu, morske plodove, tofu, jaja, soju i fermentiranu hranu, koja im pruža kvalitetne proteine ​​bez visokog sadržaja zasićenih masti. Crveno meso, koje je i dalje popularno među gurmanima u našoj zemlji, vrlo rijetko se pojavljuje na njihovim tanjirima.
 
Uključivanje proteina u ishranu nije važno samo za profesionalne sportiste. Ovaj nutrijent, ili makronutrijent, pomaže u izgradnji mišićne mase i njenom očuvanju tokom gubitka težine. To omogućava tijelu da se fokusira na sagorijevanje masti , što je glavni cilj gubitka težine.
Osim toga, proteini imaju blagotvoran učinak na metabolizam. Njihova probava zahtijeva više energije, pa tijelo sagorijeva dodatne kalorije. Također povećavaju osjećaj sitosti, zbog čega ljudi rjeđe posežu za grickalicama, a pomisao na sljedeći obrok ne dolazi tako brzo. Japanci izbjegavaju crveno meso i jedu puno fermentirane (kisele) hrane.
"Jedi dok se ne nasitiš, ali..."
Jedan od temelja zdravog načina života u Japanu je princip hara hachi bu, koji se može sažeti u jedan savjet: jedite dok ne budete 80 posto siti. Ova filozofija potiče s Okinawe, otoka poznatog po dugovječnosti i zdravlju svojih stanovnika. Na taj način japanske žene izbjegavaju prejedanje, a njihova tijela imaju vremena osjetiti unos hrane i na vrijeme se osjećati sito.
 
Princip hara hachi bu štiti od prejedanja i prekomjernog unosa kalorija. Istovremeno, to ne znači uskraćivanje ili stalan osjećaj gladi. Čini se da je ovo idealan način za prirodno vitku figuru - Japanke konzumiraju oko 1.900 kalorija dnevno. Sporo, promišljeno jedenje i osluškivanje potreba svog tijela ključ su zdravih navika, kao i toga da nikada nemate višak kilograma, prenosi N1.

Vijesti iz svijeta


ELON MUSK

Musku odobrena "plaća stoljeća"

Dioničari  Tesle odobrili su najveći paket plaće u korporativnom svijetu za izvršnog direktora E...

27 min

Papirnate karte pariške podzemne željeznice odlaze u povijest

Papirnate karte za parišku podzemnu željeznicu odlaze u povijest a zamijenit će ih digital...

06 Stu 2025