Provedeno istraživanje prehrambenih navika adolescenata, odraslih i trudnica u BiH
Istraživanje prehrambenih navika adolescenata, odraslih i trudnica prvi put je provedeno na području Bosne i Hercegovine u organizaciji Agencije za sigurnost hrane (ASH) BiH.
Svrha ovog izvješća je predstaviti ciljeve, uzorak, metodologiju i proceduru provedbe istraživanju prehrambenih navika adolescenata, odraslih i trudnica u ovoj državi, priopćeno je iz ASH BiH.
Istraživanjem su obuhvaćena 1.384 ispitanika, od čega su 534 adolescenta, 850 odraslih osoba i 134 trudnice, a detaljne informacije o konzumaciji hrane prikupljene su metodom 24-satnog prisjećanja kroz dva neuzastopna dana za svakog pojedinačnog ispitanika.
"Izvješće o istraživanju prehrambenih navika adolescenata, odraslih i trudnica u BiH" (B&H MENU) objavila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Uz prethodnu suglasnost Vijeća ministara BiH, ASH BiH podnijela je 2016. godine prijavu na javni poziv EFSA-e za podršku nacionalnim istraživanjima prehrambenih navika sukladno EU MENU metodologiji, koju je EFSA pozitivno ocijenila, te je provedbu navedenog istraživanja financijski podržala u iznosu od 100.000 eura.
Podaci o prehrambenim navikama stanovništva i konzumaciji hrane veoma su značajni za procjenu izloženosti potrošača rizicima podrijetlom iz hrane, te omogućavaju precizniju procjenu izloženosti i pomažu upraviteljima rizika pri donošenju odluka o sigurnosti hrane.
Ove informacije daju detaljnu sliku konzumiranja pojedine hrane po dobnim skupinama stanovnika za određenu zemlju ili područje.
Provedba istraživanja u skladu s EU MENU metodologijom jamči da su prikupljeni podaci u BiH harmonizirani s podacima zemalja članica EU i dio su opće europske baze podataka o prehrambenim navikama stanovnika Europe.
Ovaj projekt, osim značaja za BiH (BH MENU DATA) ima i širi značaj za regiju (Balkanska baza podataka) i za Europsku uniju (EFSA DATA).
U svrhu istraživanja korišten je specijalizirani softver "Diet Assess & Plan software" (DAP) razvijen u skladu sa smjernicama EFSA-e koji omogućava sveobuhvatnu evaluaciju prehrane i planiranje temeljeno na procjeni unosa hrane.
Metodologija za provedbu istraživanja usklađena je sa smjernicama EFSA-e objavljenim 2014. godine, a istraživanje je provedeno na slučajnom uzorku stratificiranom prema dobi, spolu i mjestu prebivališta, na temelju podataka iz nacionalnog registra stanovništva.
Prikupljanje podataka dopunjeno je kroz upitnik o učestalosti konzumacije hrane (FPQ) uključujući hranu koja je zanimljiva s aspekta nutritivne vrijednosti ili potencijalnog rizika.