Dnevni.ba - PRELOADER

“1100. PUT KAO 1. PUT”: Od veznjaka do nesalomive legende među vratnicama

04 Velj 2021


“1100. PUT KAO 1. PUT”: Od veznjaka do nesalomive legende među vratnicama

“1100. put kao prvi put”, objavio je Gianluigi Buffon na osobnim profilima društvenih mreža, proslavljajući pobjedu Juventusa nad Interom u Milanu (2:1) u okviru polufinala talijanskog Kupa, ali i svoj 1100. službeni nastup u igračkoj karijeri.

Nevjerojatno je to dostignuće čovjeka koji je prije nekoliko dana, konkretno 28. siječnja, proslavio svoj 43. rođendan. Po njegovoj kratkoj poruci se da iščitati da mu i dalje ne manjka motivacije, dok mu struka, uprava i suigrači i dalje očito jako vjeruju.

 - Otkad sam napunio 40 godina, gledam unaprijed samo mjesec za mjesecom. Pratim situaciju i uvijek sam spreman maknuti se ukoliko ostanem bez onog ključnog elementa, a to je – sposobnost igranja na top razini. Čim osjetim da više ne pripadam tu, povući ću se. S druge strane, dok god sam motiviran i u dobroj formi jedina ispravna stvar je da igram, jer me ništa drugo ne čini sretnim kao igranje nogometa, izjavio je prošle godine Gianluigi Buffon.

Legendarni golman je rođen u malom gradu Carrara, u regiji Toskana, a sa 13 godina se učlanio u omladinski pogon stotinjak kilometara udaljene Parme. Počeo je kao vezni igrač, ali se opredijelio za čuvanje mreže zbog svog uzora, Thomasa N'Konoa, kamerunskog golmana koji je bio njegova inspiracija zbog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine. Kasnije je po njemu nazvao i svog prvog sina Louis Thomas (zanimljivo je da je drugom dao ime David Lee u čast pjevača Van Halena Davida Lee Rotha). Vrlo brzo je postao prvi golman u omladinskom pogonu, a onda 1995. upisao i debi u Serie A. Trener Nevio Scala ga je gurnuo u vatru sa 17 godina i 195 dana protiv jakog Milana, a Buffon sačuvao svoju mrežu (bilo je 0:0). Igrao je u sjajnoj generaciji Parme koja je osvojila Kup i Superkup Italije te Kupa UEFA.

Iako je u Parmi proveo lijep period do 2001. godine, svoje najveće uspjehe je ostvario u Juventusu gdje nastupa sve do danas, uz jedan izlet u PSG, sezona 2018. – 2019. Stara Dama ga je u transferu 2001. godine kupila za 53 milijuna eura i učinila najskupljim golmanom na svijetu.

Igrajući za Juventus i reprezentaciju je osvojio gotovo sve što je moguće, 2003. godine je proglašen za najboljeg golmana, dok ga je institut za nogometnu povijest i statistiku proglasio najboljim golmanom svih vremena. Jedna stvar koja ga posebno motivira i u poznim godinama je neosvojena Liga prvaka, natjecanje u kojem je na korak do trofeja bio tri puta sa Juventusom (2003., 2015., 2017.). Er.B.

Trofeji

Tijekom impresivne karijere Buffon je 10 puta bio prvak Italije s Juventusom, jednom je bio prvak Francuske s PSG-om, dok je s Italijom 2006. godine bio prvak svijeta. Sa Juveom je osvojio 4 Kupa, a sa Parmom jedan. U dresu Parme je osvojio i Kup UEFA. Bio je prvak Europe sa U-21 Italijom 1996. godine te osvajač Mediteranskih igara 1997.

Sport u genima

Sport je u Buffonovoj krvi: majka Maria Stella držala je talijanski rekord u disku 17 godina, otac Adriano bio je nacionalni juniorski prvak u bacanju kugle; sestre Guendalina i Veronica igrale su odbojku. Guendalina je s ekipom Matera osvojila Europski kup. Bivši golman Milana i Italije Lorenzo Buffon bio je rođak Gianluigijeva djeda.

Strah od osa

Buffon je imao veliki strah od osa koji ga je trener Fabio Cappello natjerao da prevaziđe.

 - Trener golmana mi je rekao da ne može igrati jer je bilo previše osa na terenu. Kazao sam, nema problema, neka se rezervni golman zagrije. Deset sekundi poslije Buffon je rekao da je gotovo sa njegovom fobijom. Imao je veliku želju igrati, ispričao je Capello.

Navijač Borussije (M)

Navijač je Borussije Mönchengladbach u Njemačkoj.

 - Kad sam bio dijete, nisam znao kako se izgovara njihov naziv. Sad mi ide dosta bolje, ali još uvijek mislim da to nije posve u redu.

NASTUPI

679      Juventus

220      Parma

176      Italija

25        PSG

IBRAHIMOVIĆ

“Najbolji golman protiv kojeg sam ikad igrao je bio Buffon. Dok sam bio u Juventusu na treninzima je već bilo jako teško proći Cannavara i Thurama u obrani, a onda dođeš pred Buffona. Bilo je skoro nemoguće savladati ga”.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

21 Ruj 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

20 Ruj 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

19 Ruj 2024