Dnevni.ba - PRELOADER

'AFERISTAN' Ne tako davno smo Boliviju i Ruandu smatrali 'banana državama'. Danas smo to mi!

26 Svi 2020


'AFERISTAN' Ne tako davno smo Boliviju i Ruandu smatrali 'banana državama'. Danas smo to mi!

Piše: Dragan Bradvica

MOSTAR – U poratnoj Bosni i Hercegovini krupne političke afere postale su sasvim normalna stvar s obzirom da se događaju na mjesečnoj razini pa mnogi s pravom kažu kako u našoj zemlju u biti i imamo samo afere a tu i tamo između njih se dogodi nešto drugo. Dakle, živimo u 'aferistanu'.

Od početka 2020. godine imali smo krupu aferu vezano za visokog dužnosnika SDA Asima Sarajlića i 'kupovine' dužnosnika oko izbora rukovodstva ova stranke u Sarajevskoj županiji, u jeku krize malinari su nam nabavljali respiratore, slastičari maske, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik sa skupštinske govornice priznaje da prisluškuju oporbu…

Sve ove afere, zbog kojih bi i u ne tako etabliranim demokracijama padala vlade, imaju jednu zajedničku crtu – nitko od aktera nije snosio nikakve posljedice. Svi dužnosnici su i dalje na dobro plaćenim mjestima u javnom sektoru i čekaju da se sve zaboravi i zataška.

Kako nam zemlje Unije, pa čak ni gotovo sve zemlje Europe očitaju sat demokracije smo navikli ali to su u ovoj krizi učinile Bolivija i Ruanda. Ne tako davno ogromna većina žitelja u BiH na spomenu ovih zemalja s demokracijom, pravnom državom i ekonomijom gledala bi s podsmijehom a danas smo mi za njih postali egzotika.

Ekonomija i pravna država

Ruanda je država u jezerskoj regiji središnje Afrike i bez izlaza na more. Premda se radi o maloj državi, razorenoj ratom i masakrima, u njoj počinje priča o izvanrednom uspjehu i fascinantnom ekonomskom modelu.U razdoblju od 1993. do 1995. Ruanda je postala žrtva građanskog rata, 1995. dogodio se genocid a broj žrtava genocida iznosio blizu milijun.

Iza rešetaka je završilo više od 120 tisuća optuženih za genocid. Nakon toga ova zemlja kreće s ekonomski oporavkom. Između 2000. i 2015. njena ekonomija je ostvarila rast BDP-a za devet posto godišnje i postala je jedna od najvažnijih destinacija za investitore i turiste širom svijeta.

Kao vrhunac postignuća, Ruanda je 27. veljače 2019. lansirala u orbitu svoj prvi komunikacioni satelit u okviru razvoja obrazovnog sustava. Istovremeno, u BiH i dalje pričamo kako imamo ogroman ekonomski uspjeh jer nam je nezaposleno oko 40 posto stanovništva ili nam je u posljednjih nekoliko godina iz zemlje pobjeglo više od pola milijuna ljudi. Ruanda nam je očitala ekonomsku lekciju.

A onu o funkcioniranju pravne države ovih dana učinila je Bolivija. Naime, ministar zdravstva ove zemlje, Marcelo Navajas uhićen je u okviru istrage o navodnim pronevjerama prilikom nabavke respiratora u toj zemlji. Saslušanje ministra dogodilo se u nedjelju nakon čega mu je određen tromjesečni pritvor zbog sumnje da je umješan u kriminal tokom nabavke respiratora.

Osim njega, tamošnji sud je odlučio da u pritvor moraju direktor pravnog odjeljenja ministarstva zdravstva Fernando Valenzuela, direktor Agencije za medicinsku infrastrukturu i opremu Geovanni Pacheco i osoba koja se vodi kao 'ključni svjedok' - Luis Fernando Humérez.Ugovor koji je potpisan u rekordno brzom roku od četiri dana, usprkos upozorenjima kako može sadržavati neregularnosti, navodi da jedan aparat košta 27 tisuća dolara. Također, stručnjaci su upozorili da aparati nisu pogodni za upotrebu u odjeljenju za intenzivnu njegu. Zvuči li vam poznato? Osim, naravno, ovog dijela oko uhićenja najviših dužnosnika.

'Banana država'

Dnevni list, brojni drugi mediji ali i stručnjaci već godinama upozorava da je BiH samo geografski u Europi a na sve druge načine funkcioniramo kao ratom poharane afričke diktature. Nažalost po nas, niti to nije istina jer brojne afričke zemlje krupnim koracima grabe naprijed a isto je i s državama Južne Amerike koje su desetljećima muku mučile s revolucijama, vojnim huntama, gerilskim ratovima, pučevima…

Na ovim prostorima takve zemlje u pravilu su se nazivale 'banana  države'. (Pojašnjenja radi, pojam se odnosi na pogrdan naziv za države koje su politički nestabilne, ovisne o poljoprivrednom izvozu jedne monokulture, a vlast je u rukama korumpiranih ljudi. U takvim državama postoje velike socijalne razlike, slaba infrastruktura, obrazovni sustav je na izuzetno niskoj razini, a gospodarstvo je primitivno. Država se oslanja na vanjski kapital, proračunski deficit rješava tiskanjem novca koje dovodi do velike inflacije. 'Banana države' sklone su revolucijama i vojnim udarima).

Dobar dio tih zemalja ipak posljednja tri desetljeća značajno napreduje i barem se pokušava izgraditi normalno društvo. S druge pak strane, BiH se posljednjih 25 godina trudi uništiti sve što je normalno pa ukoliko izuzmemo tiskanje novca i vojne udare upadamo u definiciju 'banana države'. Ali niti to nažalost nije ono najgore. Najgore je to što iz godine u godinu tonemo u dublje blato iz kojeg se sve teže i teže možemo iščupati.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

15 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

13 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

12 Srp 2024