Dnevni.ba - PRELOADER

Ako se potvrdi optužnica: Sud BiH bi mogao oduzeti Dodiku vilu u Beogradu

03 Svi 2024


Ako se potvrdi optužnica: Sud BiH bi mogao oduzeti Dodiku vilu u Beogradu
Strazburška konvencija

Predsjednik RS-a Milorad Dodik se godinama vješto odupire konfuznim nasrtajima SIPA-e i državnog tužiteljstva na njegovu slobodu. 

Trenutno povremeno posjećuje Sud BiH zbog optužnice za počinjeno kazneno djelo vezano za usvajanje antiustavnih zakona o zabrani  provođenja odluka Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika na teritoriju RS-a. Još 2009. godine SIPA, odnosno tadašnji pomoćnik ravnatelja Dragan Lukač je podnio kaznene prijave za financijske malverzacije i oštećenje proračuna manjeg entiteta teške oko 75 milijuna eura. Tiču se sumnjive gradnje nekih objekata u RS-u. Također je Dodik osumnjičen i za kontroverznu kupovinu vile na beogradskom Dedinju procijenjene na nekoliko milijuna eura. 

Sumnjive aktivnosti

Tužiteljstvo BiH nikada nije podiglo optužnicu protiv Dodika za podizanje kredita i kupovinu vile u Beogradu, navodno jer Srbija uporno odbija dostaviti tražene podatke. Zanimljivo je da je u jednom trenutku uhićen tadašnji vlasnik “Pavlović banke”, sada pokojni Slobodan Pavlović i to upravo zbog davanja sumnjivog kredita. 

Prije nešto više od godinu dana iznova se zakotrljala priča kako će se podignuti optužnica protiv Milorada Dodika, te da će Srbija konačno ustupiti dokaze o navodnim financijskim prljavštinama.

Podsjećamo, Dodik je tvrdio da je vilu platio novcem od kredita, međutim  ispostavilo se da je kredit u Pavlović banci podigao tek godinu dana kasnije, 27. lipnja 2008. godine, što je dovelo do opravdane sumnje da je kredit poslužio samo kao pokriće. Vlasnik banke Slobodan Pavlović je stradao u prometnoj nesreći.

Tužiteljstvo BiH je nove provjere u ovom slučaju započelo 2015. godine. Po naredbi postupajućeg tužitelja i Suda BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u siječnju 2016. godine pretresla je Pavlović banku. Već narednog mjeseca, 11. veljače 2016. godine je uhićen i vlasnik Banke Slobodan Pavlović, te njegovi suradnici, bivši direktor “Pavlović banke” Pero Lazić i Ljiljana Garić, bivša referenticu za obradu kredita. 

Sudac za prethodni postupak im je odredio jednomjesečni pritvor, ali je drugostupanjsko vijeće kojim je predsjedavao sudac Davorin Jukić ukinulo mjeru pritvora. Na kraju je Jukić sa svojim vijećem ukinuo u mjere zabrane za sve osumnjičene u ovom slučaju. Dakle, predmet 'Vila na Dedinju' je još uvijek vitalan. 

Slučaj Hadžibajrić

Nedavni slučaj oduzimanja imovine bivšem načelniku sarajevske općine Stari  grad Ibrahimu Hadžibajriću u susjednoj Hrvatskoj itekako bi morao zabrinuti Milorada Dodika, ali i navesti domaće pravosuđe na jedan od mogućih udara na imovinski karton predsjednika RS-a. On je posebno na taj dio osjetljiv.  

Naime, kako je prije nekoliko dana službeno potvrđeno iz Tužiteljstva KS-a,  Hadžibajriću je privremeno oduzeto nekoliko nekretnina, luksuzni automobil, novac na računima i udjel u investicijskom fondu koji su povjereni na čuvanje i upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom s kojom je ostvarena odlična suradnja u financijskoj istrazi.

Poseban značaj suradnje s inozemnim, hrvatskim, pravosudnim organima se ogleda u činjenici da je prvi put odlukom domaćeg suda ishodovana privremena mjera oduzimanja nekretnine u inozemstvu (apartman Ibrahima Hadžibajrića u Baškoj Vodi) na osnovu Strazburške konvencije iz 1990. godine čime je Županijsko tužiteljstvo Sarajevo postavilo temelj za tužiteljsku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inozemstvu.

Podsjećamo, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da je apartman u Baškoj Vodi kupio na način da je optuženi Fahrudin Novalija dao mito Ibrahimu Hadžibajriću za nezakonitu prodaju zemljišta u ulici Magoda u Općini Stari Grad koju je u ime Ibrahima Hadžibajrića kao prljav novac oprao sin Seid Hadžibajrić, a Ibrahim Hadžibajrić od njega kupio apartman u Baškoj Vodi u Republici Hrvatskoj.

Ako je, dakle, vjerovati istražiteljima SIPA-e i Tužiteljstva BiH, i Milorad Dodik  je na sumnjiv način kupio vilu u Beogradu. Nije validno dokazao porijeklo zdravog novca nego ju je, po tvrdnjama SIPA-e, platio prljavim novcem. 

To bi značilo da Milorad Dodik podliježe odredbama stroge Strazburške konvencije. I ne samo on. Cijela je lista domaćih 'lica', poglavito političara koji su pokupovali brojne vrijedne nekretnine bez da mogu dokazati porijeklo novca. 

Ali, da bi se Dodiku, makar i privremeno oduzela vila na Dedinju, ali i  moguće druge nekretnine, preduvjet je podizanje i potvrđivanje optužnice. S obzirom da se dokazi praktično desetljećima kisele u ladicama tužitelja u Sarajevu, dojam je da podizanje optužnice nije realna solucija.   J. S.  

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024