Dnevni.ba - PRELOADER

Anksioznost kod djece: Pomozite im da se suoče s nelagodom

23 Svi 2024


Anksioznost kod djece: Pomozite im da se suoče s nelagodom
Anksioznost

Anksioznost se može javiti u bilo kojoj dobi pa tako treba biti oprezan i kada su djeca u pitanju te znati prepoznati znakove i pomoći im da se izbore s tim.

Miješanje sa strahom
Definira se kao osjećaj nelagode, napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike, straha te iracionalnog lošeg predosjećaja. Jedna je od najčešćih razloga za traženje stručne pomoći psihijatra ili psihologa

Anksioznost nije isto što i strah, iako se često miješaju. Strah je emocija koja se razvije kad osoba procijeni neku opasnost, dok je anksioznost uglavnom iracionalna ili je reakcija na događaj u budućnosti. 

Može se manifestirati i fizičkim simptoma poput znojenja, drhtanja, vrtoglavice i ubrzanog rada srca.

Najčešći znakovi

Znakovi tjeskobe mogu se javiti i kod djece, a dječji psiholozi uozoravaju na neke od najčešćih znakova upozorenja.

1. Fizičke tegobe: bolovi u trbuhu, leptirići, glavobolje

2. Izbjegavanje aktivnosti, škole, druženja

3. Konstantno postavljanje pitanja i pojašnjenja na istu temu

4. Učestaliji i ozbiljniji izljevi bijesa i razdražljivost.

5. Problemi s uspavljivanjem, spavanjem ili rano buđenje

6. Nemir ili poteškoće s koncentracijom

Istraživanja pokazuju da je prosječna dob javljanja anksioznosti 11 godina, no, mnogi vjeruju da se anksioznost kod djece nedovoljno dijagnosticira i ne prepoznaje.

Kako pomoći djetetu
Prema istraživanjima Američkog psihološkog društva roditelji su uglavnom nesvjesni dječije anksioznosti. Ponekad umanjuju dječije osjećaje, uvjeravajući dijete da nema razloga za brigu. 

To samo umanjuje djetetovu sigurnost da ima podršku roditelja te daje poruku da njegovi osjećaji nisu dovoljno ozbiljni ili stvarni. No, postoje stvari koje roditelj može učiniti kako bi pomogao djetetu nositi se s anksioznošću.

1. Saslušajte dijete

Ne umanjujte njegov osjećaj straha i ne odvlačite mu odmah pažnju drugom aktivnošću. Dajte mu do znanja da vidite da je uplašeno, uznemireno ili zabrinuto.

2. Potičite emocionalnu pismenost

Učite djecu o anksioznosti na način prikladan njihovoj dobi. Naučite ih da se ona očituje u tjelesnim znakovima, poput znojenja, drhtanja, i razmišljanju „što ako…?“ 

Recite im da je to normalno i da ponekad ima prednost jer možemo razmisliti kako se pripremiti i suočiti s nekom stresnom situacijom poput testa iz matematike u vidu planiranja vježbanja zadataka.

3. Ograničite izlaganje djece lošim vijestima

Djeca ne moraju gledati vijesti o ratovima i svim katastrofama iz svih krajeva svijeta. S vremenom će razviti kognitivni kapacitet za rukovanje takvim informacijama, ali neprestano ponavljanje povećava osjećaj prijetnje.

4. Stvaranje zdravih odnosa

Anksioznost nastaje kad se djeca ne osjećaju sigurno. Odnosi s bližnjima, s roditeljima, s drugim članovima obitelji, s vršnjacima, s učiteljima, pomažu u nošenju s tjeskobom.

5. Igra i tjelesna aktivnost

Fizička napetost koju stvara tjeskoba često se može ublažiti igrom i tjelovježbom. Osiguravanje redovnih prilika za takve aktivnosti daje im važne alate za regulaciju vlastitih emocija i upravljanje mentalnim zdravljem.

6. Učenje tehnika opuštanja

Disanje se može koristiti za smirivanje u stresnim situacijama. Preusmjeravanjem pažnje na disanje i svjesnim abdominalnim disanjem opuštamo tijelo i šaljemo preokupiranom mozgu da opasnost nije prisutna. Učite djecu dubokom disanju koje smiruje reakcije u tijelu.

7. Suočavanje

Pomozite svojoj djeci da se suoče s nelagodom tjeskobe kako bi znali da ih to neće uništiti, umjesto da im dopustite da izbjegnu situacije koje izazivaju brigu.

8. Zadržite vlastite brige za sebe

Nemojte se svađati pred djecom ili ih opterećivati problemima odraslih koji se njih jednostavno ne tiču, piše avaz.

MAME I BEBE


BEBA

Važnost željeza za zdrav razvoj djeteta: Posebno obratite pažnju na ishranu

Željezo je izuzetno važno tokom razvija djeteta kako bi zdravo raslo, ali se postavlja pitanje ko...

11 h 16 min

RODITELJSTVO

Učite svoju djecu ovome i velike ćete ih stvari naučiti

Savjeti američkog pisca duhovne književnosti Nealea Donalda Walscha  će pomoći svakom rodite...

13 Lip 2024

MAMA I BEBA

Razvoj imunološkog sistema: Jesu li novorođenčad zaštićena

U krvi novorođenčadi cirkuliraju antitijela koja su putem posteljice (placente) prešla s majke na...

12 Lip 2024