Dnevni.ba - PRELOADER

Cameron: NATO saveznice trebaju pojačati potrošnju i proizvodnju za vojsku

03 Tra 2024


Cameron: NATO saveznice trebaju pojačati potrošnju i proizvodnju za vojsku
Britanski ministar vanjskih poslova

LONDON, (FENA) - Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron pozvao je u srijedu NATO saveznice da pojačaju potrošnju i proizvodnju za vojsku, u podršci Ukrajini u jeku aktuelne ruske invazije.
- Saveznici treba da pojačaju i troše više na vojsku suočeni s kontinuiranom ruskom agresijom i opasnijim svijetom - naglasit će Cameron u govoru koji će održati povodom 75 godina NATO-a koji je osnovan 4. aprila 1949. godine.

Britanski ministar tražit će od saveznika da podrže inicijative koje predvode Britanci za nabavku projektila i municije NATO standarda za ukrajinske oružane snage. Velika Britanija potrošila je milijarde dolara na podršku Ukrajini od 2022. godine kada je počela invazija.

- S obzirom da je Ukrajina bliža NATO-u nego ikada, moramo održati kritičnu podršku koja je Ukrajini potrebna da dobije rat - kazao je Cameron.

Na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a Cameron će također poželjeti dobrodošlicu švedskom ministru vanjskih poslova Tobiasu Billstromu u NATO savez.

Švedska se zvanično pridružila NATO-u u martu, dvije godine nakon što ju je ruska invazija na Ukrajinu primorala da preispita svoju nacionalnu sigurnosnu politiku i zaključi da je podrška alijansi najbolja garancija sigurnosti skandinavske zemlje.

Cameron je također ukazao na posvećenost NATO-a integraciji Ukrajine u alijansu, potvrđujući konsenzus svih saveznika o budućem članstvu Ukrajine u NATO-u.

U februaru je Britanija najavila novi paket sankcija Rusiji i saopćila da nastoji umanjiti arsenal oružja i ratni potencijal ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenosi Reuters.

Vijesti iz svijeta


Macron pozvao Rusiju na olimpijsko primirje, evo odgovora iz Kremlja

Kremlj je danas hladno reagirao na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na primirje u ...

7 min

SCHOLZ U PEKINGU

Napeti odnosi Kine i EU

Suradnja između Kine i Njemačke nije rizik, već jamstvo za stabilne veze i prilika za budućnost, ...

3 h 36 min

KONGRES

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

WASHINGTON (FENA) - Zastupnički dom američkog Kongresa razmatrat će pomoć Izraelu i Ukrajini kao ...

4 h 22 min