Dnevni.ba - PRELOADER

DARIO IVANOVSKI: Posljednji rezultati su mi dali priliku i motiv da ustrajem

27 Velj 2024


DARIO IVANOVSKI: Posljednji rezultati su mi dali priliku i motiv da ustrajem

Još ranije je bilo jasno da je trenutno najbolji maratonac na Ex-Yu prostorima, ali nedavnim maratonom u Valenciji (2:11:53), a onda i Sevilli (2:08:24), Dario Ivanovski (predstavnik Sjeverne Makedonije), nije ostavio nikakvu sumnju po tom pitanju.

U Valenciji je 3. prosinca 2023. istrčao maraton za 2:11:53, a u Sevilli 18. veljače ove godine 2:08:24, što je daleko najbrži maraton svih vremena jednog trkača sa Ex-Yu prostora. Prvi sljedeći je Slovenac Roman Kejžar koji je 26. 3. 2000. u Torinu (Italija) trčao 2:11:50. Koliko je to dobar rezultat ukazuje i činjenica da trenutno na ovim prostorima nema nijedan drugi maratonac za rezultat ispod 2:15. Sam Ivanovski ipak ističe spomenuti Kejžarov rezultat jer je bilo teže u to vrijeme bez informacija koje imamo danas, kao i bez današnje opreme koja je donijela revoluciju rekorda.

Borilačke vještine

Dario Ivanovski je rođen u Skopju 15. svibnja 1997. godine, a sportom se počeo baviti sa 6 godina. Ali ne atletikom, već borilačkim vještinama.

 - Bio sam jako dobar i spreman uspjeti u tome. Trenirao sam olimpijski taekwondo 10 godina, nakon toga sam počeo učiti brazilski Jiu Jitsu i MMA (Mješovite borilačke vještine). Osim povrede i pada u borbi, dobio sam povredu ključne kosti, što me neko vrijeme udaljilo od hrvanja. Bio sam u gipsu 45 dana, a onda mi je trebalo 4 mjeseca da se vratim punom treningu. Ti dani su mi bili jako teški, osjećao sam se jako usamljeno i depresivno kao da je moj život tu završio. Kada sam skinuo gips, pogledao se u ogledalo i zapitao se: „Ima li moj život vrijednost“?! Taj trenutak je za mene bio preokret, obuo sam patike i izašao van. Počeo sam trčati i osjećao sam se kao ptica puštena na slobodu. Od tog trenutka mogu reći da mi je trčanje dalo drugi život, život u kojem mi je obećano da me nitko neće ostaviti, govori Dario Ivanovski.

Sam svoj majstor

Atletikom se tako počeo baviti 2015. godine, a napominje da je njegov talent primijetio Igor Jakimovski, „kada su se slučajno sreli na lokalnom igralištu“.

 - Obećao mi je da ću, sve dok budem maksimalno posvećen ovom sportu, postizati velike rezultate. Mogu reći da je Igor jedan od glavnih ljudi koji su učinili da sam i dan danas u ovom sportu.

Jakimovski obavlja menadžerski dio posla i službeno je Dariov trener, ali Ivanovski je ipak „sam svoj majstor“.

 - Program treninga radim sam sebi, najbolje poznajem svoje tijelo. Uz to imam jako dobar tim koji je uvijek tu za mene.

Uživam u pripremi

Kako bi ocijenio svoje rezultate u srednjim i drugim prugama prije prijelaza na maraton?

 - Iako sam krenuo s atletikom jer sam htio trčati maratone, ipak moram spomenuti kraće staze. Radio sam dosta skokova, drilova, brda, vježbi koordinacije i natjecao se na srednjim prugama, znajući da ne mogu preskakati stranice iz knjige, iako sam relativno kasno počeo s atletikom. Nisam bio posebno brz, ali sam imao dosta dobru koordinaciju iz taekwondoa. Trčao sam čak i na 800 m (1:53:70) i ​​1.500 m (3:44:98) kako bih dobio solidan temelj za velike distance, posebno za maraton. U Makedoniji, pogotovo na ovim prostorima, puno je teže pripremiti se za srednje pruge jer uvjeti ne dopuštaju da budeš potpuno u atletici, presurovo je. Svjestan sam da mogu ići bolje na 3.000m i 5.000m, ali svejedno se najbolje osjećam na maratonskoj distanci.

Motivacija za dalje

Dosta brzo si prešao na ulično trčanje i maratone. Vidiš li u tome svoju priliku za Olimpijske igre? Koji su tvoji motivi?

 - Maratonsko trčanje je moj način života, uživam u svakom trenutku procesa priprema. Ne bih rekao da mi stvara napor jer jednostavno volim maratonski put. To je nešto što pokušavam raditi svim srcem, zbog čega vjerujem da će me jednog dana odvesti i tamo gdje najviše želim, a to je da razvijem makedonsku zastavu na svečanom otvaranju Olimpijskih igara, ističe Dario.

Kakvi su kratkoročni i dugoročni ciljevi u atletici?

 - Rezultati iz Valencije i Seville su mi dali priliku i nadu da ustrajem i dam sebi još dvije godine da treniram profesionalno. Dokazao sam sebi da su ovo bile ozbiljne godine i da je sve ovo vrijedno truda, da ima smisla da nastavim žrtvovati svoje vrijeme i život za sport. Da sam u profesionalnom timu, vjerujem da bih postigao još jače rezultate. Ovi rezultati su mi otvorili nova razmišljanja o većim postignućima, kao što je npr. ono Matee Parlov Koštro (Hrvatska) na Europskom prvenstvu u Münchenu (srebrna medalja, op.a.). Nadalje, cilj mi je nastaviti raditi s profesionalnim sportašima, ali ne samo u dugim prugama, već poboljšati svoj koncept trenažnog procesa i pripremiti alate iz više različitih sportova kao što su borilački, jer znam točno šta sportašima treba za izgraditi pravu snagu, eksplozivnost i izdržljivost, zaključio je Dario Ivanovski.

Najvrjedniji rezultati

Koje svoje rezultate smatraš najvrjednijima?

 - Svaki rezultat ima svoju vrijednost, svaki je sastavni dio carstva koje sam godinama gradio i dio je mog uspjeha. Rezultatski najvrjedniji svakako je maraton u Sevilli koji sam istrčao za 2:08:24, ali mi je posebno drago postignuće i zlatna medalja s Balkanskog prvenstva u polumaratonu u Bitoli, koja je ujedno donijela i nacionalni rekord 1:04:45.

Najbrži ikad

Rezultat 2:08:24 je najbrži na Ex-Yu prostorima, koliko si zadovoljan s tom utrkom?

 - Bio sam jako sretan kada sam to saznao i bio sam jako iznenađen što sam zapravo jedan od najbržih maratonaca u Ex-Yu, pogotovo što stojim uz bok najvećem slovenskom atletskom imenu. Danas se puno lakše pripremiti za takav rezultat jer imamo puno informacija na internetu, izvrsne patike koje nam omogućuju dobar i efikasan korak. Zamislite koliko je u to vrijeme taj rezultat 2:11:50 bio jak.

Kritični trenuci

Na koji način se motiviraš u kritičnim dijelovima maratona?

 - To je trenutak koji najviše volim u maratonskom trčanju, kad dođe kritični dio utrke, kažem sebi da ne može boljeti koliko ja mogu podnijeti. Jednostavno volim tu maratonsku patnju. Ali kad je tijelo dobro utrenirano, ta bol se lakše prolazi.

Zaljubljen sam u BiH

Prerano preminuli izvrsni bh. atletičar Osman Junuzović (1993. – 2020.) je bio Dariova poveznica sa BiH.

 - Osman Junuzović je moj brat, nikad ga neću zaboraviti i vjerujem da prati moj put. Često ga se sjetim i primjenjujem mnoge njegove savjete i danas. U BiH, a posebno bh. narod, sam zaljubljen preko svog oca, koji mi je pričao da je u bivšoj Jugoslaviji u vojsci provodio najljepše trenutke s kolegama iz BiH. Doslovno, takav je bio i legendarni Osman. Definitivno, nakon ljetnih Olimpijskih igara, volio bih doći i sudjelovati u bilo kojoj uličnoj utrci kod vas.

Rekordi Ivanovskog

Dario Ivanovski drži sljedeće atletske rekorde Sjeverne Makedonije: 1.000m (2:28.04), 1.500m u dvorani (3:44.98), 3.000m u dvorani (7:58.48), 3.000m (8:06.66), 5.000m (13:54.58), 10K (29:44), 10.000m (30:04.66), polumaraton (1:04:45), maraton (2:08:24).

Regionalni rekordi

Regionalni državni rekordi u maratonu: BiH 2:15:55 (Sead Kondo; 3. 5. 1975.; Chemnitz, Njemačka); HRVATSKA 2:17:05 (Drago Paripović; 29. 3. 1992.; Bologna, Italija); S. MAKEDONIJA 2:08:24 (Dario Ivanovski; 18. 2. 2024.; Sevilla, Španjolska); CRNA GORA 2:24:18 (Drago Musić; 4. 1. 1998.; Podgorica, Crna Gora); SRBIJA 2:13:57 (Borislav Dević; 15. 1. 1995.; Houston, SAD); SLOVENIJA 2:11:50 (Roman Kejžar; 26. 3. 2000. Torino, Italija); KOSOVO: Rexhep Ajvazaj (2:29:36; 9. 2. 1997.; Las Vegas, SAD).

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

16 h 1 min

U novom broju donosimo

Novi broj

19 Lip 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

18 Lip 2024