Dnevni.ba - PRELOADER

Dijetetičar: Želite smanjiti rizik od visceralne masnoće? Izbjegavajte 5 vrsta hrane

14 Svi 2025


Dijetetičar: Želite smanjiti rizik od visceralne masnoće? Izbjegavajte 5 vrsta hrane
Hrana

Zdrava prehrana ključna je za očuvanje zdravlja - ona utječe na sve, od težine i probave do funkcioniranja mozga. No osim što je važno uključiti hranjive namirnice, jednako je važno izbjegavati one koje potiču upale i mogu dovesti do nakupljanja visceralne masnoće. Nutricionistica i dijetetičarka Krutika Nanavati upozorava na nekoliko takvih namirnica koje bi bilo dobro izbaciti iz prehrane, osobito tijekom ljeta, piše index.

Margarin
Iako se nekoć smatrala zdravijom zamjenom za maslac, margarin često sadrži transmasne kiseline koje ometaju metabolizam masti i potiču njihovo skladištenje u tijelu. "Maslac od krava hranjenih travom ili ghee predstavljaju zdraviji, prirodniji izvor masti", kaže Nanavati za SheFinds.

Sušeno voće s dodacima
Iako je voće u osnovi zdravo, komercijalne verzije sušenog voća često sadrže sulfite i dodane šećere koji povećavaju razinu inzulina i potiču zadržavanje masnoća. Nanavati preporučuje: "Birajte nezaslađeno, prirodno sušeno voće ili ga sami osušite kod kuće kako biste izbjegli aditive."

Biljna ulja
Nanavati upozorava na rafinirana biljna ulja poput kukuruznog i sojinog jer sadrže visoke razine omega-6 masnih kiselina koje potiču upale i otežavaju gubitak masnoće. "Za kuhanje i salate koristite maslinovo ulje, ulje avokada ili kokosovo ulje", savjetuje.

Aromatizirani jogurti
Iako je jogurt često zdrava opcija za doručak, aromatizirane verzije sadrže puno dodanog šećera i umjetnih aroma koje povisuju razinu inzulina i potiču skladištenje masti. "Bolji izbor je obični grčki jogurt koji možete zasladiti cimetom ili svježim voćem", kaže Nanavati.

Instant rezanci
Premda su praktični, instant rezanci često sadrže TBHQ - konzervans povezan s oksidativnim stresom i nakupljanjem masnoće. "Zamijenite ih tjesteninom od cjelovitih žitarica ili leće", navodi nutricionistica.

Zamjena ovih namirnica zdravijim alternativama može biti jednostavan, ali važan korak prema smanjenju upala i očuvanju dugoročnog zdravlja.

ZDRAVLJE


ČOKOLADA

Što se može dogoditi s organizmom ako svaki dan jedemo čokoladu?

Čokolada  je mnogima omiljena slastica, ali uz redovitu konzumaciju često se postavlja pitanje j...

26 Lip 2025

VOĆE

Tri vrste voća i povrća koje treba jesti ovoga ljeta za održavanje hidracije

Ljeto  i visoke temperature često dovode do povećanog znojenja, što može rezultirati dehidrataci...

23 Lip 2025

KVALITETAN SAN

Jedna navika vrlo je važna za dugovječnost, a često se zanemaruje

Svaodnevno smo okruženi informacijama o tome što činiti da produljimo život, od 10 tisuća koraka ...

23 Lip 2025