Dnevni.ba - PRELOADER

Dodik: RS u Rusiji vidi pravičnu stranu današnjeg vremena i povijesti

11 Lip 2024


Dodik: RS u Rusiji vidi pravičnu stranu današnjeg vremena i povijesti
U Banja Luci otvoren Ured Veleposlanstva Ruske Federacije

Predsjednik RS-a Milorad Dodik i veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov otvorili su u utorak u Banja Luci Ured Veleposlanstva te zemlje. Predsjednik RS-a Dodik poručio je tom prilikom da je Ruska Federacija partner i politički istomišljenik RS-a, koja u Rusiji vidi pravičnu stranu današnjeg vremena i povijesti. 

- Smatram da je predsjednik Rusije Vladimir Putin, ne samo veliki lider, već i nacionalno bogatstvo Rusije. Voli svoj narod, ali i druge ljude, rekao je predsjednik Dodik navodeći da je predsjednik Putin danas, kao i uvijek, na strani mira, ali mira koji podrazumijeva obranu nacionalnih i državničkih interesa. Prema njegovim riječima, otvaranje Ureda Veleposlanstva Ruske Federacije u Banja Luci važan je trenutak za RS te je plod velikih zalaganja i truda RS-a i Rusije, na čemu je zahvalio predsjedniku Putinu, ministru vanjskih poslova Rusije Sergeyu Lavrovu, koji se na svečanosti obratio putem video-linka, te veleposlaniku Rusije u BiH Kalabuhovu. Dodik je, podsjetivši da RS nije dozvolila da i BiH uvede sankcije Rusiji, poručio da RS ima svoje snove, koje će znati ostvariti. 

- Podijelit ćemo ih s našim ruskim prijateljima zato što su pokazali da nas razumiju u teškim vremenima po nas, rekao je Dodik ističući da su svi izuzev Rusije ušli u reviziju Daytonskog sporazuma. 

- U FBiH su prihvatili intervenciju međunarodnog faktora. RS nije remetilački faktor. Mi samo tražimo vraćanje na izvorni Dayton. Nećemo ih sada promicati, dovoljno je da oni znaju, rekao je Dodik i ponovio da Zapad, predvođen Velikom Britanijom i SAD-om, koje zavjeru protiv srpskog naroda. 

- Po onoj 'zavadi pa vladaj'. To stalno čine na ovim našim prostorima. Ruska Federacija dana je na razini BiH potpuno žigosana, što nije opravdano, jer to rade samo predstavnici jednog naroda. Kada se bude uvažavalo i naše stavove, to će onda biti zvanični stav BiH, do tada - to je želja jednog naroda, poručio je Dodik.

Rusi Bl Lavrov

Kalabuhov i Lavrov o strateškoj suradnji s RS-om

Na svečanoj ceremoniji obratio se i veleposlanik Kalabuhov, koji je otvaranje Ureda Veleposlanstva svoje zemlje ocijenio povijesnim danom. 

- Povijest je na našoj strani. Sjećam se vremena kad još nisam bio veleposlanik ovdje, bio sam na drugim funkcijama, ali već tada sam se bavio pitanjima otvaranja ruskog diplomatskog predstavništva u Banja Luci. Radujem se ovom događaju, rekao je Kalabuhov uz zahvalu Dodiku na podršci i razumijevanju u rješavanju svih pitanja, kao i na inicijativi, snazi i kreativnosti, koji su, kako je ocijenio, vrlo potrebni u ovim vremenima. 

Najavio je i nastavak strateške suradnje svoje zemlje s RS-om, bitan element čega je i upravo otvoreni Ured.

 - Rusija s RS-om razvija i unaprjeđuje odnos strateškog partnerstva, dokaz čemu je i nedavni sastanak predsjednika Putina i predsjednika Dodika na kojem su postignuti dogovori koji su osnova našeg rada. Vrata ovog Ureda su otvorena za sve građane RS-a, poručio je Kalabuhov koji je, najavljujući uključenje putem video-linka i ruskog ministra vanjskih poslova, izrazio nadu da će Lavrova moći i osobno vidjeti u Banja Luci. Sam je Lavrov ocijenio da veze s RS-om doživljavaju veliki uspon. 

Rusi BL 3

- Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Jako nam je drago što se to događa u prijateljskoj Republici Srpskoj. Širenje diplomatskog kora u Banja Luci svjedoči o povećanju značaja i o autoritetu RS-a kao sudionika u međunarodnim procesima, sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu, naglasio je Lavrov uz zahvalu svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta, osobito rukovodstvu RS-a i predsjedniku Dodiku, kao i episkopu banjalučkom Јefremu, zahvaljujući kojem ova ruska diplomatska misija ima tako divnu zgradu. 

Nadalje je podsjetio da u RS-u posluju veliki ruski gospodarski subjekti, da su uspostavljene značajne veze u oblasti znanosti, kulture, obrazovanja i sporta, dok je izgradnju rusko - srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banja Luci ocijenio najvažnijom komponentom jačanja bratskih spona koje vezuje dva naroda. 

Lavrov se dotakao i njegovanja antifašističke tradicije, kako u Rusiji, tako i u Republici Srpskoj, ocijenivši da je RS istinsko uporište povijesne istine i borbe protiv iskrivljavanja povijesti. 

- Godišnje masovne akcije Besmrtnog puka su jasna potvrda toga. Podvige naših predaka ne smije se zaboraviti. Zajedno ćemo nastaviti braniti istinu, slobodu i pravdu, zaključio je Lavrov.

Vijesti


OPASNA SITUACIJA

NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih akt...

1 h 18 min

SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

Daruj krv spasi život

Širom svijeta u petak se obilježio Svjetski dan dobrovoljnih davatelja krvi. Cilj je podić...

2 h 40 min

IZBORI

Što podrazumijeva sporazum SDA, SBiH i DF u Sarajevu: Poznati svi kandidati, NES odbio sudjelovati

U Sarajevu je održana Zajednička konferencija za medije županijskih organizacija, Stranke demokra...

5 h 8 min