Dnevni.ba - PRELOADER

Hoće li izletište Bunica konačno vratiti stari sjaj?

24 Velj 2022


Hoće li izletište Bunica konačno vratiti stari sjaj?

Bunica je najpoznatije mostarsko izletište, koje poput drugih atrakcija u gradu, danas nažalost propada i gubi sjaj.

Posljednja ulaganja u ovaj biser datiraju još iz prvih postratnih godina, otkad je izletište briga uglavnom entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. S propadanjem je opadao i interes kupača, odnosno izletnika, kojih je svakog ljeta manje, što se može kazati i za prvi svibnja u kojemu je tradicionalno Bunica veći magnet u odnosu na ostale dane u godini.

Promjene u gradskoj upravi i administraciji povratile su i Bunicu u centar interesa. Najavljeni su projekti i ulaganja, koji bi ovom lokalitetu mogli ponovno priskrbiti etiketu kakvu je imalo u daljoj prošlosti.

Što je sve novo?

Planirana je obnova postojećih, te interpolacija novih sadržaja, preko kojih bi se značajno produljila sezona korištenja rekreacijske zone. Društvo arhitekata Grada Mostara se udružilo, ujedinili su znanja i stručne i kreativne ideje, te na taj način odlučili pomoći revitalizirati urbane zelene površine i neiskorištene prostore.

Projektom su predviđeni aktivacija centralne zone kupališta kroz interpolaciju novih sadržaja, otvaranje kafića, izgradnja mokrog čvora i dječjeg igrališta uz tuš i svlačionice.

Izvjesno je da će doći i do sanacije postojeće betonske i pješčane plaže, postojećeg mosta preko rijeke, te staza kroz obuhvat.

U planu su i igralište za odbojku na pijesku i dječje igralište na sjevernoj obali kupališta, novi urbani mobilijar, klupe, kante za otpatke, korita za vodu, stolovi i klupe za piknik, te fiksne ležaljke.

Cilj revitalizacije je i maksimiziranje energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, pa je tako planirana i uporaba solarne energije, postavljanjem led rasvjete.

Društvo arhitekata je prema informacijama koje smo dobili u Gradskoj upravi u fazi osnutka. Arhitekte okuplja savjetnik gradonačelnika za urbanizam Dejan Kvesić, a ideja je da se okupi što više arhitekata iz Mostara koji će imati volju i želju dati doprinos razvoju i izgradnji u gradu.

- Svi su dobrodošli. Ideja, prema onomu što znam, je da se za početak naprave četiri velike zelene površine u gradu. To bi bile Bunica, Hum, rejon iznad Partizanskog groblja i Trimuša. To su prijedlozi za početak. Pokušavamo komunicirati s javnošću i prezentirati ideje, očekujući pozitivan fidbek od građana. Građani zasad pozitivno reagiraju i to nas raduje. Projekte nastojimo prikazati i strancima. Recimo, Britanci koji imaju afinitet prema zelenim površinama, žele biti dijelom jednog projekta, rekao nam je glasnogovornik Gradske uprave Marin Čuljak.

S obzirom da posjed na Bunici ima Javno poduzeće Parkovi, kontaktirali smo jučer ravnatelja Miroslava Grubišića, koji nam je rekao da je informaciju o obnovi kupališta saznao iz medija, te kako ne bi komunicirao s javnošću dok ne dobije konkretne informacije.

Poštujte struku!

Poznata mostarska arhitektica Maja Popovac ističe kako ju dosad nitko nije pozvao u Društvo. Pozdravlja sve projekte koji će donijeti dobro gradu, ali upozorava i kako se struka do kraja mora ispoštovati što god i gdje god da se gradilo.

- Ne mogu se poslovi nikomu dodijeljivati tek tako. Za velike projekte potrebni su javni natječaji pod utvrđenim uvjetima. Bunica je uz Stari most i staru gradsku jezgru najvrijedniji biser Mostara, pa građani imaju potpuno pravo sudjelovati u odabiru projektanta i sadržaja koje će imati i izletište na Bunici. Ipak će se sve to financirati novcem građana. Moramo stati s praksom javnih rasprava kojim se nešto vješto nastoji skriti od građana, upozorila je Popovac.

Bunica je inače desetljećima glavna ljetna rekreacijska zona grada Mostara i okolice, smještena na mjestu ulijevanja Bunice u Bunu. Na lokaciji je maksimalno zadržan prirodni ambijent rijeke i zelenila karakterističan za Hercegovinu, i značaj istog za regiju je evidentan iz posjećenosti kupališta kroz cijeli ljetni period.

 O značajnom geografskom potencijalu koji pruža rijeka Buna svjedoče i ostaci starog rimskog mosta u neposrednoj blizini kupališta.

H. Ž.

DNEVNI


U novom broju donosimo

Novi broj

12 h 20 min

U novom broju donosimo

Novi broj

18 Srp 2024

U novom broju donosimo

Novi broj

17 Srp 2024