Hoteli mijenjaju namjenu, pretvaraju se u poslovne jedinice i staračke domove
Zbog pada posla i neizvjesne perspektive mnogi hoteli su zatvoreni, a neki vlasnici mijenjaju njihovu namjenu pretvarajući ih u stambene i poslovne jedinice ili staračke domove, navode iz Udruženja HoReCa. Pad posla u oblasti turizma, hotelijerstva i ugostiteljstva bilježi se tokom čitave godine i ove branše su pretrpjele najveću štetu izazvanu pandemijom korona virusa. Hiljade radnika je ostalo bez posla, a broj bi se mogao i utrostručiti ukoliko nadležne institucije ne pruže financijsku podršku, navode iz Udruženja. 'Veliki broj gradskih hotela je potpuno zatvoreno, imate određen broj hotela koji potpuno gase svoje poslovanje, koji mijenjaju namjenu. Hotele će pretvoriti u neke stambene ili poslovne jedinice ili staračke domove. Doslovno gase svoj biznis', ističe Aida Terzić, predstavnica hotelijera u SŽ-u. Popunjenost gradskih hotela je od sedam do 12 posto, dok je za njihovo funkcioniranje potrebna popunjenost kapaciteta od 40-50 posto, podaci su Udruženja poslodavaca turizma i ugostitelja RS HoReCa.
Snažan je udar i na turističke agencije, a ukupni prihodi u ovom sektoru su pali za oko 70 posto. Bez brze i konkretne pomoći vlasti, kažu, doći će do općeg kolapsa u ovoj privrednoj grani. Iz Udruženja Horeca traže i mjere koje bi pomogle spas ove industrije, uključujući šest gostiju za jednim stolom i do tri osobe za šankom uz distancu do 1,5 m, kredite sa nižom kamatnom stopom i subvencioniranje kamata, kao i subvencije plata i doprinosa zaposlenim.
Među ostalim zahtijevaju ukidanje PCR testa za turiste i poslovne ljude, smanjenje cijena električne energije, kao i produženje roka za korištenje turističkih vaučera u kampanji 'Doživi Srpsku', te dodatne vaučere i za ugostiteljske i smještajne objekte. Iz Udruženja HoReCa traže i da se noćnim klubovima dozvoli rad od 20 sati do dva iz ponoći, te da im se uplati jednokratna pomoću iznosu od tri tisuće maraka po klubu za troškove režije i materijalne troškove. 'Ljeto nam je prošlo bez turista, jako teško je bilo preživjeti a ulazimo u zimu i zatvorene objekte. S obzirom na jedan sto na 10 kvadrata, svjesni ste da veliki broj malih kafića neće moći da opstane', kaže Zlatan Tatić, HoReCa. Prilikom prezentacije problema ugostitelji, hotelijeri i turistički radnici iz Republike Srpske rekli su da je od početka pandemije bez posla ostalo oko dvije tisuće radnika iz ove branše, a da ukoliko ne uslijedi hitna pomoć taj broj će dostići sedam tisuća.