Dnevni.ba - PRELOADER

Inflacija naša svagdašnja

10 Svi 2024


Inflacija naša svagdašnja
Ekonomija

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

Bosna i Hercegovina se ni tijekom 2024. godine ne može riješiti inflacije i 'skokova' cijena. Iako oni jesu u manjem postotku nego ranije treba jasno kazati kako su ti postotci na već 'astronomske' cijene što dodatno prazni ionako poprilično prazne novčanike bh. žitelja. 

Cilj Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije jeste da inflaciju spuste ispod dva posto i zbog toga su proveli čitav niz mjera. Cilj vlasti u BiH se ne zna ili ga uopće nema, a osim par populističkih fraza i pokušaja mjera naše vlasti nisu imali nikakvu reakciju na dramatične skokove cijena. 

Gotovo je nevjerojatno i vrijeđa zdrav razum da se predstavnici sarajevske 'trojke' (SDP, NiP, NS) hvale akcijsko 'Zaključavamo cijene' koja se provodi u Federaciji, a koja nije ništa drugo do kataloške akcije koja nema apsolutno nikakav utjecaj na inflaciju. Otiđite na tržnicu ili bilo koji trgovački lanac u BiH pa se sami u to uvjerite. 

Poskupljenja 

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku indeks potrošačkih cijena u FBiH u grupi 'hrana' u veljači 2024. u odnosu na veljaču 2023. iznosi 100,9, odnosno cijene su u prosijeku porasle za 0,9 posto. 

Iz ove institucije navode kako je rast cijena u sljedećim klasama - meso 5,4 posto, riba 6,2 posto, voće 4,8 posto, povrće 7,2 posto, šećer, džem, med, čokolada i slatkiši 3,3 posto te ostali prehrambeni proizvodi za 5,9 posto. U promatranom razdoblju u okviru grupe 'hrana' zabilježen je pad cijena u klasama: kruh i žitarice za 2,0 posto, mlijeko, sir i jaja 4,4 posto i ulja i masnoće 16,7 posto. 

A ako znamo kako kilogram mljevenog mesa u FBiH iznosi do 16 maraka, fileta 13 maraka, kilogram jagoda oko 6,5 maraka, rajčica je tri i po do četiri marke, školjka jaja 10 maraka, dovoljno je otići u bilo koju pekaru i vidjeti cijene njihovih proizvoda… onda svaka statistika, politika i priča pada u vodu. 

Procjene Središnje banske BiH

I središnja banka BiH u svom proljetnom krugu makroekonomskih projekcija za razdoblje od 2024. do 2026. naglašavaju kako se očekuje dalje slabljenje inflatornih pritisaka, ali su oni i dalje tu. 

- Nakon 6,1 posto ostvarenih u prošloj godini, procjenjujemo usporavanje inflacije do razine od 2,6 posto u 2024. U naredne dvije godine projekcijskog horizonta, očekujemo dalje slabljenje inflacije, do razine od 2,0 posto u 2025., te 1,7 posto u 2026., stoji u priopćenju.

U narednom razdoblju najznačajniji doprinos rastu cijena očekuje se od administrativnih cijena, prvenstveno električne energije, odjeljka hrane i prijevoza, te ostalih domaćih cijena.

- Očekuje se da će ukupna inflacija ostati niža od temeljene inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane i energenata. Nešto viša stopa temeljne inflacije od ukupne inflacije implicira da domaće cijene utiču na inflaciju u BiH znatno jače od cijena roba na međunarodnom tržištu. Iako inflacija usporava, u narednom periodu će biti pod sve značajnijim utjecajem povećanja realnih plata (7,9 posto godišnji rast za prva dva mjeseca 2024.), uslijed rasta minimalne plaće (početkom tekuće godine porasla u FBiH za 3,9 posto, a u Republici Srpskoj za 28,6 posto), i rasta profitnih marži u brojnim djelatnostima, što uzrokuje inflacijsku spiralu i nastavak izraženijeg rasta jediničnog troška rada, navode iz Središnje banke BiH. 

BIH


LIDIJA BRADARA

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Ig...

28 Svi 2024

GRADSKO VIJEĆE MOSTARA

Gradsko vijeće Mostara: Kordić i Marić i dalje podijeljeni po pitanju gradnje u središnjoj zoni

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara raspravljalo se o brojnim temama, a ponovno ...

28 Svi 2024

AKCIJA "ESKADRON"

U velikoj akciji u Banjoj Luci ranjen pripadnik SAJ-a, učestvovalo 170 policajaca

U akciji "Eskadron", koja je danas provedana na području Banje Luke, uhapšeno je ukupno 19 osoba,...

28 Svi 2024