Dnevni.ba - PRELOADER

Inozemni investitori će tri puta razmisliti prije nego uđu u državu s ovakvom retorikom

05 Lip 2024


Inozemni investitori će tri puta razmisliti prije nego uđu u državu s ovakvom retorikom
Zapaljivo

Piše: Dragan Bradvica

dragan@dnevni-list.ba

U organizaciji Westminster fondacije za demokraciju i Veleposlanstva Velike Britanije u Bosni i Hercegovini predstavljeno je analitičko izviješće o utjecaju zapaljive političke retorike na investicione odluke u našoj zemlji pod nazivom 'Utjecaj zapaljive političke retorike na razinu izravnih inozemnih investicija u BiH'. 

I bez izvješća svima je jasno kako potencijalnim investitorima iz inozemstva u BiH itekakvu prepreku predstavljaju višestruki utjecaj zapaljive retorike i političke nestabilnosti na investicijsku klimu

- Ne postoji niti jedno izvješće na svijetu, kao ni ekonomski stručnjak, koji će vam reći da zapaljiva politička retorika pozitivno na ekonomski razvoj. Prema tome, zapaljiva politička retorika doprinosi lošem planiranju, uzrokuje manje investicije, kako domaće tako i inozemne, a inozemne posebno s aspekta prijenosa tehnologije koja nam je nužna za proizvode s većom dodanom vrijednosti. Sve to utječe na životni standard žitelja, plaće i penzije, poručio je Rijad Kovač sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Najsporiji ekonomski rast

Dodao je da se ključni dio izvješća odnosi na stav investitora o BiH te da oni ne gledaju blagonaklono na našu zemlju, posebno oni koji ne borave BiH. Oni koji su izvan BiH, kako nastavlja, definitivno će tri puta razmisliti prije nego uđu u državu s ovakvom retorikom. 

Azra Hadžiahmetović, profesorica emeritus na Ekonomskom fakultetu UNSA-e, kazala je da je fokus izvješća utjecaj zapaljive retorike na ekonomske aktivnosti i ekonomske performanse BiH.

- Zapaljiva retorika i govor mržnje šteti imidžu i udaljava nas od europskih vrijednosti, smanjuje ukupnu ekonomsku aktivnost. Nažalost, BiH je dobar primjer kada smo imali u određenim razdobljima, posebno u posljednje dvije do tri godine, konkretne poteze obustavljanja investicijskih aktivnosti i najave nereinvestiranja. Potencijalni investitori nas ponekad bolje vide nego mi sebe. Svaka takva retorika je poruka stranim investitorima koja će se reflektirati na BiH, kaže Hadžiahmetović. 

Nadalje, kaže kako je BiH zbog toga, za razliku od drugih zemalja u regiji, zemlja koja bilježi najsporiji ekonomski rast te ima najveću stopu nezaposlenosti i naglašenu depopulaciju.

Stabilno političko okruženje

Julian Reilly, veleposlanik Velike Britanije u BiH, naglašava da je britanska Vlada predana pružanju podrške BiH na njenom putu ka ekonomskoj sigurnosti i punoj integraciju u EU strukture.

- Stabilno političko okruženje je krucijalno za postizanje ovog cilja. To je cilj našeg sveobuhvatnog projekta. Ovim aktivnostima želimo da pomognemo smanjenju govora mržnje i retorike podjela u bh. politici. Nadam se da će svi koji su dio bh. politike izvući poruke iz ovog istraživanja i primijeniti ih u svom djelovanju. Boljom političkom odgovornošću možemo izgraditi veću ekonomsku sigurnost, istaknuo je Reilly.

Svemu dodajmo kako je u okviru prezentacije održan i panel diskusija pod nazivom 'Politička odgovornost u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta' na kojoj su  diskutirali ministar trgovine Federacije Amir Hasičević, vboditelj ureda ministra vanjskih poslova BiH Zlatan Burzić, izvršna direktorica Vijeća inozemnih investitora BiH Sanja Miovčić, voditeljica odjela za bilateralne trgovinske odnose u MVTEO BiH Samira Sulejmanović te osnivačica i izvršna direktorica Bizbook Erna Šošević

BIH


UPIS U SREDNJE ŠKOLE

HNŽ: Idući tjedan počinju upisi u srednje škole, predviđeno 2.330 mjesta i nova zanimanja

Upisi u srednje škole za školsku 2024./2025. godinu na prostoru Hercegovačko-neretvanske županije...

24 min

OPASNA SITUACIJA

NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih akt...

1 h 56 min

UŽAS

Novi detalji: Beba pronađena u kontejneru u Bugojnu rođena živa, traži se majka

Slučaj koji je potresao javnost u Bosni i Hercegovini, kada je mrtva novorođena beba pronađena u ...

3 h 2 min