Iskoristite proljeće za uživanje u šparogama
Jeste li i vi ljubitelj karakterističnog okusa šparoga? Naravno! Onda se sigurno radujete njihovoj sezoni, jer jest ćete ih s jajima, u juhama, u rižotu, sa šunkom, u salatama, zapečene sa sirom, kuhane, frigane, s roštilja...
Šparoge zapečene sa sirom
Sastojci za šest osoba:
- kilogram šparoga koje ste oprali i otrgnuli im tvrdi dio
- 180 g punomasnog kiselog vrhnja
- 3 češnja češnjaka usitnjenog
- sol i papar
- 220 g svježe naribanog parmezana
- 220 g narezane mozzarelle
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200ºC. Stavite šparoge u prikladan lim za pečenje, prelijte ih vrhnjem i pospite usitnjenim češnjakom. Dobro začinite solju i paprom, pa pospite parmezanom i mozzarellom.
- Pecite dok se sir ne rastopi i pozlati, a šparoge omekšaju. Za to će trebati 25 do 30 minuta. Odmah poslužite.
Salata sa šparogama s roštilja i pečenim jajima
Sastojci za šest osoba:
- 500 grama srednjih šparoga bez tvrdog dijela
- 6 velikih jaja
- 6 šalica rukole
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 1 čajna žlica senfa Dijon
- sol i papar
- 2 jušne žlice neslanog maslaca
- 170 g svježe naribanog parmezana
Priprema:
- Upalite roštilj ili zagrijte grill tavu. Umutite 3 jušne žlice maslinovog ulja, limunov sok i senf, pa dodajte sol i papar. U velikoj zdjeli pomiješajte šparoge s tom mješavinom.
- Pecite šparoge na roštilju ili roštilj tavi oko pet minuta, dok ne omekšaju i potamne mjestimično. Držite ih na toplom.
- U međuvremenu u velikoj neprianjajućoj tavi otopite maslac na umjerenoj vatri. Na maslacu ispecite jaja tako da se bjelanjci stegnu, a žumanjci ostanu tekući, trebat će vam oko pet minuta. Posolite i popaprite.
- U zdjeli začinite opranu rukolu limunovim sokom. Podijelite je u tanjure, na salatu stavite šparoge s roštilja, povrh položite pečena jaja te naribajte parmezan.
Rižoto sa šparogama i kozicama
Sastojci za 4 osobe:
- 500 grama šparoga bez tvrdog dijela
- 350 grama mesa kozica
- sol i papar
- 1 jušna žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 6 jušnih žlica neslanog maslaca
- 1 mali luk, narezan
- 350 grama riže
- 1 šalica suhog bijelog vina
- prstohvat šafrana
- 1/4 šalice svježe naribanog parmezana
Priprema:
- Skuhajte šparoge u posoljenoj vodi da omekšaju. Ocijedite ih i ohladite pa narežite.
- Začinite meso račića solju i paprom. Zagrijte ulje u tavi i pecite račiće na umjerenoj vatri oko tri minute, okrećući ih, dok ne pobijele. Premjestite ih u tanjur.
- U loncu skuhajte temeljac s četiri šalice vode. Pokrijte da ostane topao.
- U prikladnoj posudi otopite 4 jušne žlice maslaca, pa na njemu na umjerenoj vatri pirjajte luk, miješajući, dok ne omekša. Dodajte rižu i pirjajte je miješajući dvije minute. Tada ulijte vino i pirjajte dok gotovo ne ispari.
- Ulijte dovoljno temeljca i kuhajte miješajući dok ga riža ne upije. Tada dodajte šafran i nastavite pomalo dodavati temeljac, nakon što se prethodni gotovo apsorbira, najviše pola šalice odjednom. Rižoto je gotov kad je kremast, a riža je al dente. Umiješajte sir i ostatak maslaca, dodajte šparoge i račiće. Začinite solju i paprom.
Izvor: živim.hr