Dnevni.ba - PRELOADER

Iz BiH desetci tisuća radnika idu na sezonu u Hrvatsku

14 Tra 2024


Iz BiH desetci tisuća radnika idu na sezonu u Hrvatsku
Najbliža destinacija

Priredila: V.S.Herceg

mostar@dnevni-list.ba

 

U nadolazećoj turističkoj sezoni, migracija radno sposobnog stanovništva iz BiH prema Hrvatskoj postaje sve značajnija. Potraga za sezoncima u susjednoj Hrvatskoj počela je ranije nego ikada, s obzirom na iskustva iz prošle godine kada se tražio radnik više. 

Ove godine poslodavci obećavaju još bolje uvjete, a prema nekim procjenama potrebno je više od 60.000 sezonskih radnika. Tisuće žitelja iz BiH već je otišlo ili se priprema otići na sezonu u susjednu Hrvatsku i zaraditi za nekoliko mjeseci iznos koji u BiH ne bi mogli zaraditi tijekom godine dana.

 

Bolji uvjeti rada

Prema Dominiku Raškaju s portala BoljiPosao.ba, taj trend donosi izazove, ali i prilike za radnike i poslodavce. "Dakle, radnici iz Bosne i Hercegovine sve više prepoznaju Hrvatsku kao destinaciju za sezonski rad, pogotovo u turističkom sektoru", rekao je Raškaj za Bloomberg Adriu.

Raškaj naglašava da se broj sezonskih radnika iz BiH procjenjuje na više desetaka tisuća, pri čemu je potražnja za kvalificiranom radnom snagom iznimno visoka u svim zemljama u okruženju. 

-Nedostatak slobodnog vremena postaje ključni problem, što čini Hrvatsku privlačnom destinacijom, dodaje Raškaj. 

Govoreći o uvjetima rada, Raškaj ističe da su veće plaće u Hrvatskoj samo dio privlačnosti. 

-Uz veća primanja, radnici iz BiH cijene i više slobodnog vremena te bolje radne uvjete, napominje Raškaj.

Međutim, situacija nije bez izazova. Raškaj upozorava na administrativne probleme i kršenje radničkih prava koji su se pojavili zbog nedostatka dozvola za rad stranih radnika. To je dovelo do teškoća za poslodavce u Hrvatskoj, ali i za radnike iz BiH.

Nakon završetka sezone, mnogi radnici se suočavaju s problemom pronalaska posla u BiH. 

-Dosta poslodavaca nudi svojim radnicima priliku za rad i izvan sezone, kako bi ih zadržali i motivirali za povratak sljedeće sezone, objašnjava Raškaj.

Ipak, neizvjesnost ostaje, posebno u zimskim mjesecima, kada su sezonski poslovi rijetki. 

-Radnici su suočeni s potrebom za stalnim zaposlenjem kako bi osigurali stabilnost i sigurnost prihoda tijekom cijele godine, zaključuje Raškaj za Bloomberg Adriu.

 

Hrvatske plaće ne mogu zaraditi u BiH

Inače, više plaće, a koje u BiH ne bi mogli zaraditi u jednoj sezoni, i bolji uvjeti rada najčešći su razlozi zašto se brojni bh žitleji odlučuju na odlazak na sezonski rad u Hrvatsku.

Ali i plaće koju mogu zaraditi ovise od pojedinih mjesta i hrvatskih regija, ali i tipa ugostiteljskog objekta, radi li se o, primjerice, konobi ili luksuznom hotelima 

Plaće u Istri su najviše, ali su i veći životni troškovi. U većini se plaće kreću od 1.300 eura za konobare, a ponegdje i više, uz mogućnost zadržavanja napojnice, dok se za kuhare plaća više od 2.000 eura. 

Za podsjetiti je da se, prema zakonskim odredbama, dozvola za boravak i sezonski rad izdaje od tri do šest mjeseci, te da je zahtjev za istu potrebno predati nadležnoj policijskoj upravi. Nakon ovog roka sezonski radnik mora napustiti zemlju a, unutar roka od šest mjeseci, može jednom produžiti dozvolu kod istog ili drugog poslodavca.

Iako su godinama "rekord" po izdanim randim dozvolama držali državljani BiH, u susjednoj Hrvatskoj prošle godine je najviše dozvola za sezonski rad izdano državljanima Srbije - 4.975, potom BiH - 4460, Sjeverne Makedonije - 3638, Nepala - 1061 te Filipina - 507. 

Hercegovina


BOLJI REZULTATI

Znatan rast putnika na Aerodromu Mostar

Aerodrom Mostar je u aprilu imao 1.762 putnika. Od toga je imao 1.753 međunarodna i devet domaćih...

12 h 12 min

IT KONFERENCIJA

IT konferencija 'Vision Days' okupila više od 300 sudionika iz regije i svijeta

Prvo izdanje IT konferencije „Vision Days“ okupilo je u četvrtak u Mostaru najbolje I...

12 h 25 min

KONCERT KLASIČNE GLAZBE

Koncert klasične glazbe u subotu, nastupaju studenti

U subotu, 1. juna, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Galeriji kraljice Katarine Kosača s...

15 h 46 min