Dnevni.ba - PRELOADER

Konaković u Luksemburgu: Dodikovi stavovi su glavni razlog poteškoća BiH na EU putu

24 Lip 2024


Konaković u Luksemburgu: Dodikovi stavovi su glavni razlog poteškoća BiH na EU putu
Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je 24. lipnja 2024. godine, na poziv visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Žozepa Borelja, u Luksemburgu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU i ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana u okviru sjednice Vijeća za vanjske poslove EU (FAC), javlja BHRT

Na sastanku se razgovaralo o suradnji i izazovima u vanjskoj i sigurnosnoj politici te postupnoj integraciji zemalja regije kada je riječ o usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Ministar Konaković se u svom obraćanju tijekom sastanka osvrnuo na izazove koji zahtijevaju jedinstven odgovor u kontekstu geopolitičkih  i ekonomskih odnosa uslijed ruske invazije na Ukrajinu. 

Naglasio je da Bosna i Hercegovina duboko suosjeća sa stradanjem ukrajinskog naroda. Kada je riječ o pomoći Ukrajini, ministar je istaknuo da otpornost Ukrajine nije samo njezina, već je integralno povezana sa sigurnošću i stabilnošću cijelog europskog kontinenta. Ocijenio je da našoj regiji nisu strani zlonamjerni vanjski utjecaji, posebice iz Rusije, čiji je cilj destabilizirati susjedstvo EU i dovesti u pitanje proces proširenja putem dezinformacija, političkog uplitanja i drugih subverzivnih aktivnosti. Pozvao je na jedinstven stav protiv ovakvih utjecaja. 

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina nedavno u potpunosti uskladila svoju vanjsku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU. Ocijenio je da je riječ o značajnom izazovu, s obzirom da je to usklađivanje uzrokovalo mnoge unutarnje probleme u BiH te da destruktivna politika iz Republike Srpske ne podržava bh stavove protiv Rusije i ne osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu. Naveo je potom da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik samo ove godine već dva puta posjetio predsjednika Rusije Putina i jednom predsjednika Bjelorusije Lukašenka. 

Izrazio je čvrsto uvjerenje da su Dodikovi stavovi, koje zauzima nakon ovih posjeta, glavni razlog poteškoća BiH na europskom putu. 

Iako je riječ o osobnim interesima predsjednika RS, upozorio je na ozbiljnost situacije jer Rusija na ovaj način uspostavlja uporište u Republici Srpskoj, u samom srcu Europe.

U nastavku se osvrnuo na proces proširenja EU navodeći postupnu integraciju kao jedan od instrumenata za ubrzavanje procesa integracije, odnosno jače gospodarsko povezivanje u regiji. 

Tijekom posjete Luksemburgu, a na marginama sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, predviđeno je da ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković večeras sudjeluje na prijemu koji za sudionike sastanka organizira veliki vojvoda od Luksemburga Henri, a potom i neformalnoj večeri koju priređuje ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Velikog Vojvodstva Luksemburga Havijer Betel.

BIH


VRELINE SE ODRAZILE NA USJEVE

Ugroženo povrće i silažni kukuruz, cijene visoke, mešetare uvozni lobiji i trgovci

Ekstremno visoke temperature i suša, koji su u proteklom razdoblju pogodili i BiH, odrazil...

1 h 7 min

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA (CCI)

Rukovodstvo Skupštine HNŽ-a prekršilo poslovnik

Centri civilnih inicijativa (CCI) u petak su uputili priopćenje za javnost u kojem ukazuju na kr&...

2 h 57 min

RADIO POSUŠJE

Radio Posušje proslavio 40 godina postojanja

Radio Posušje, najstariji radio u zapadnoj Hercegovini na današnji dan slavi svoj 4...

4 h 20 min