Orada u bijelom vinu
Bijela morska riba odlično se slaže s krompirom i blitvom.
Sastojci:
– 1,5 kg orade
– 1,5 kg krompira
– 150 ml maslinovog ulja
– 200 ml bijelog vina
– peršin
– 3 češnja češnjaka
– ružmarin
– nekoliko listova lovora
– limunov sok
– suhi biljni začin
– sol, papar
Priprema:
Oradu očistite i osušite i izvana i iznutra. Prije pečenja uzdužno je zarežite i pospite s malo soli i papra.
Krompir izrežite na kolutove, malo posolite i pouljite, pa izmiješajte.
Zatim ga stavite u pleh pa po njemu složite pripremljenu ribu i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
Pecite oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem.
U međuvremenu pripremite mješavinu od vina, malo vode, ulja, nasjeckanog peršina, češnjaka, ružmarina, listova lovora, limunovog soka, soli, papra i suhog biljnog začina.
Pri kraju pečenja prelijte ribu pripremljenom mješavinom.