Dnevni.ba - PRELOADER

Osam svećenika SPC u pritvoru u Crnoj Gori, Beograd traži njihovo oslobađanje

13 Svi 2020


Osam svećenika SPC u pritvoru u Crnoj Gori, Beograd traži njihovo oslobađanje

Crnogorsko tužiteljstvo odredilo je u srijedu 72-satni pritvor episkopu Srpske pravoslavne crkve Joanikiju i još sedam svećenika zbog molitvene šetnje koja je okupila nekoliko tisuća vjernika usprkos zabrani okupljanja, a službeni Beograd zatražio je njihovo oslobađanje.

Predsjednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocijenio je u srijedu da su vlasti Crne Gore uhićenjem vladike Joanikija i svećenika Srpske pravoslavne crkve do kraja ogolile svoje "antisrpsko, autoritarno i komunističko lice".

On je zatražio od Crne Gore da hitno pusti iz pritvora vladiku i druge svećenike, prenijela je Hina.

Dok je trajalo saslušanje svećenika, privedenih u utorak kasno navečer, ispred policijske stanice u Nikšiću, a potom i zgrade osnovnog tužiteljstva grupa vjernika prosvjedovala je tražeći njihovo oslobađanje, dok su ispred njih stajali plicajci sa opremom za razbijanje demonstracija.

Episkopu Joanikuju i svećenicima, kako je priopćeno, tužiteljstvo na teret stavlja kazneno djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

„Oni su su suprotno naredbama ministarstva zdravlja prekršili zabranu okupljanja na javnom mjestu i organizirali vršenje vjerskog obreda-litije ulicama grada Nikšića, kojoj je prisustvovao veći broj građana", priopćilo je osnovno državno tužiteljstvo Nikšić.

Prethodno je glavni državni tužilac Ivica Stanković poručio  „svima koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa da će izazvati odlučnu reakciju tužiteljstva“.

Episkop Joanikije i mitroplit SPC u Crnoj Gori Amfilohije predvodili su tradicionalnu litiju ulicama Nikšića povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog, kojoj je prisustvovalo nekoliko tisuća građana. Molitva se, prema riječima mitropilita SPC, trebala održati u crkvi, no kada su vidjeli koliko se vjernika okupilo "nisu se mogli odreći šetnje".

Odmah nakon litije, crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za kontrolu zaraznih bolesti zatražilo je hitnu reakciju tužiteljstva, zbog „protuzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja“.

Srpska pravoslavna crkva od početka ove godine dva je puta tjedno organizirala dobro posjećene prosvjedne šetnje u svim gradovima Crne Gore, kojima su se protivili zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji regulira vlasništvo nad crkvenom imovinom. SPC tvrdi da joj crnogorska država tim zakonom želi oteti crkve i manastire, kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Nakon što je sredinom ožujka crnogorska vlada uvele epidemiološke mjere zbog koronavirusa, SPC je zaustavila litije, ali je istodobno najavila da će nastaviti s prosvjedima nakon što se situacija normalizira.  

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej izrazili su u srijedu zabrinutost zbog uhićenja vladike Joanikija i svećenika SPC u Crnoj Gori te izrazili nadu će "srpski narod postupati mirno i pribrano u trenucima u kojima nitko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe".

 To je navedeno u zajedničkom priopćenju srbijanskog predsjednika Vučića i patrijarha Irineja, nakon njihovog telefonskog razgovora, prenosi Tanjug.

 Predsjednik Srbije izrazio je uvjerenje da će vladika Joanikije i ostali uhićeni svećenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem razdoblju.

 Vučić je, kako se navodi, pružio punu podršku patrijarhu srpskom Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi s kojima se suočava rješavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vjernika SPC.

 Patrijarh srpski Irinej je podsjetio da je "kulminacija neprijateljskog odnosa Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi počela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uz grubo ignoriranje zahtjeva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i vjerske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva posjeduje stoljećima".

 "Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada uhićuju i u pritvoru zadržavaju episkop i svećenici, samo je dokaz da crnogorska država provodi progon Srpske pravoslavne crkve", navodi se u priopćenju.

REGIJA


UBOJSTVO U SRBIJI

Užas u Srbiji: Muškarac ubio susjede, u tijeku je potraga

Poslije požara, kako prenose mediji, došlo je do svađe, a osumnjičeni je zatim ubio bračni...

15 Srp 2024

TOPLINSKI VAL

Očekuje se vrhunac toplinskog vala u Srbiji, temperature će ići i do 42 stupnja

CIJELA Srbija danas je pod crvenim upozorenjem na snažan toplinski val, a meteorolozi i zdravstve...

15 Srp 2024

DUNAV

Tragičan slučaj u blizini Vukovara: Muškarac se utopio u Dunavu

U Dunavu kod Vukovara u subotu se utopio 65-godišnji muškarac za kojim je prethodno...

15 Srp 2024