Dnevni.ba - PRELOADER

Poljska sarma: Ponos nacije koji nije rezerviran samo za hladne dane

20 Ožu 2021


Poljska sarma: Ponos nacije koji nije rezerviran samo za hladne dane

Poljski golupčići (golabkinacionalno su jelo kojem se pristupa s mnogo ljubavi i pažnje. Recepti ostaju u obiteljima godinama, prenose se iz generaciju u generaciju. Golabki su slični našoj sarmi, ali umjesto kiselog kupusa koristi se svježi, zbog čega nisu toliko vezani za zimu. Nakon što se oblikuju smotuljci, peku se u pećnici preliveni temeljcem ili umakom od rajčice.

Rolice od miješanog mljevenog mesa i riže u kupusu Poljaci često jedu s pireom ili raženim kruhom, ali i kompotom od jabuka koji ističe mesne note. Rolice se ponekad jedu i hladne, poslužene s kiselim vrhnjem na kakvoj finoj plati.

Sastojci za poljsku sarmu:

2 žlice maslaca
1 luk
1 kg mljevene junetine
500 g mljevene svinjetine
1 1/2 šalice kuhane riže
1 žličica sitno nasjeckanog češnjaka
1 žličica soli
1/4 žličice papra
1 šalica temeljca
1 šalica kiselog vrhnja

Priprema:

1. Zagrijte veliki lonac vode i posolite. Nožem odvojite tvrdi dio glavice kupusa pa cijelu glavicu stavite u lonac. Kuhajte oko 3 minute dok kupus ne omekša, a listovi se mogu lakše razdvojiti.

2. Razdvojite kupus na listove i nožem pažljivo stanjite stabljiku na svakom.

3. Popržite maslac pa dodajte nasjeckani luk. Kad luk omekša, stavite ga na stranu da se hladi. Kad se luk ohladi, pomiješajte ga s mljevenim mesom, kuhanom rižom i češnjakom pa dodajte sol i papar.

4. Napunite listove kupusa mesnom smjesom pa ih savijte u rolice, poput sarme. Složite ih u posudu za pečenje, prelijte temeljcem pa poklopite ili prekrijte folijom i pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 60 minuta. Poslužite s kiselim vrhnjem i prema želji pospite mljevenom paprikom ili chillijem.

Izvor: Punkufer.hr

GASTRO


Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024

U Hercegovini nikad ranija berba grožđa, a kvaliteta odlična (VIDEO)

ČITLUK – Šire područje Općine Čitluk, odnosno Brotnjo, najveća je vinska regija u Bi...

02 Ruj 2024