Dnevni.ba - PRELOADER

Pospješuje probavu, regulira crijevnu floru, jača imunitet, a mi od njega plačemo...

05 Ruj 2022


Pospješuje probavu, regulira crijevnu floru, jača imunitet, a mi od njega plačemo...

Luk je biljka specifična okusa i mirisa, što je nuspojava specifičnog kemijskog spoja koji će nam natjerati suze na oči

Naime, pri rezanju luka oslobađa se plin propanetial sulfoksid uz pomoć kojeg se stvara blaga sumporna kiselina, koja nadražuje sluznicu oka. Da bi se obranilo i ublažilo reakciju, tijelo počinje lučiti suze, no time se situacija pogoršava jer u kombinaciji s vlagom pojačava se učinak kiseline, pa su naše oči još više nadražene. Taj isti spoj, jednako je odgovoran i za ljekovita svojstva luka, što je jedan od razloga njegove raširenosti po svijetu. Konzumiranje luka pojačat će naš apetit i pospješiti probavljanje hrane, pospješuje rad krvožilnog sustava, regulira i crijevnu floru, jača imunitet, djeluje antibakterijski i dijuretično te pročišćava organizam.

ZDRAVLJE


ČAJ

Jedan čaj može smanjiti nadutost, pokazuje istraživanje

Nadutost je čest problem koji pogađa mnoge, bilo zbog nepravilne prehrane, stresa, hormonskih pro...

19 Tra 2025

SAVJET

Tri vrste naizgled zdrave hrane sprječavaju mršavljenje, upozorava dijetetičarka

Na policama  trgovina sve je više proizvoda koji se reklamiraju kao zdravi, lagani ili prikladni...

19 Tra 2025

SAVJET

Dvije poslastice koje možete jesti bez brige o debljanju, prema nutricionistima

Ako nam je cilj vitkiji struk do ljeta, vjerojatno već pokušavamo smanjiti unos šećera - i to s d...

19 Tra 2025