Dnevni.ba - PRELOADER

Pospješuje probavu, regulira crijevnu floru, jača imunitet, a mi od njega plačemo...

05 Ruj 2022


Pospješuje probavu, regulira crijevnu floru, jača imunitet, a mi od njega plačemo...

Luk je biljka specifična okusa i mirisa, što je nuspojava specifičnog kemijskog spoja koji će nam natjerati suze na oči

Naime, pri rezanju luka oslobađa se plin propanetial sulfoksid uz pomoć kojeg se stvara blaga sumporna kiselina, koja nadražuje sluznicu oka. Da bi se obranilo i ublažilo reakciju, tijelo počinje lučiti suze, no time se situacija pogoršava jer u kombinaciji s vlagom pojačava se učinak kiseline, pa su naše oči još više nadražene. Taj isti spoj, jednako je odgovoran i za ljekovita svojstva luka, što je jedan od razloga njegove raširenosti po svijetu. Konzumiranje luka pojačat će naš apetit i pospješiti probavljanje hrane, pospješuje rad krvožilnog sustava, regulira i crijevnu floru, jača imunitet, djeluje antibakterijski i dijuretično te pročišćava organizam.

ZDRAVLJE


VRUĆINE Granice onoga što nazivamo normalnim ljetom pomjeraju se iz godine u godinu

U Bosni i Hercegovini danas je prevladavalo sunčano vrijeme uz slabiju naoblaku, a temperature zr...

08 Lip 2025

U BiH godišnje oko 300 slučajeva raka grlića maternice

MOSTAR, (FENA) – Karcinom grlića maternice i dalje je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma m...

07 Lip 2025

Preporuke za zdravo i sigurno ljeto

Prema prognozama meteorologa, u narednom periodu ponovno je za očekivati period velikih vrućina i...

05 Lip 2025