Dnevni.ba - PRELOADER

POTPIS U MOSTARU: Tri bloka za gradonačelnika Bošnjaka

05 Lip 2024


POTPIS U MOSTARU: Tri bloka za gradonačelnika Bošnjaka
Zeleni i zeleni plus BPS

SDA, BPS i Bh. Zeleni od danas su zvanično partneri u Mostaru. Tri navedene strane će s jedinstvenim listama na lokalne izbore u gradu na Neretvi, a poruke koje smo jučer čuli uglavnom su se odnosile na kasniji izbor gradonačelnika. 

Njihov cilj je, kažu, da bošnjačke i stranke građanske orijentacije daju budućeg gradonačelnika. Jasno je i da će stranke ovog opredjeljenja u listopadu nastupiti u tri ili četiri bloka.

- Nadam se da će kampanja biti zdrava, te da će preovladati kulturan dijalog. Ovo su tri ozbiljna politička subjekta koja su prepoznala važnost političkog trenutka u Mostaru. Platformu ćemo provesti pod imenom Koalicija za Mostar. Radi se o pet principa i 20 tačaka djelovanja. Polazna je međusobno poštovanje i povjerenje svih koji Mostar vide kao grad ravnopravnih bez ičije dominacije, rekao je nakon potpisa novi predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, Alis Čolaković.

Programi

Najavio je i korake koji se odnose na samo djelovanje u Vijeću, ali je po srijedi ključan kako je rekao izbor prvog čovjeka Mostara.

- Svjesni smo neophodnosti adekvatne reforme lokalne uprave. Mostar mora biti siguran i stabilan, prepoznatljiv po međusobnom uvažavanju. Preduslov razvoja grada i zaštite individualnih i kolektivnih prava je usvajanje Statuta.  Poseban fokus će biti na legitimnim zahtjevima vjerskih zajednica, uvažavajući multietnički karakter grada i potrebe građana, posebno u kontekstu uređenja centralne zone koja mora biti mjesto spajanja, a ne razdvajanja. Ekonomski i gospodarstveni razvoj grada i poboljšanje položaja mladih su za nas prioriteti, dodao je.

Sda mostar koalicija potpis 5. 6. 2024 (2)

Jasno je da od prijeizborne suradnje sa strankama Trojke ili s blokom koji predvodi DF neće biti ništa. U SDA računaju na suradnju nakon izbora. Kada se u ruke uzmu kalkulatori. Dotad će pokušati privoliti manje političke subjekte iste orijentacije da ih podrže.

- Spremni smo razgovarati sa svima koji Mostar vide kao multietničan i ravnomjerno razvijen grad i otvoreni smo za razgovore s ciljem iznalaženja najboljih rješenja za bolji Mostar. Stranke probosanske orijentacije pozivamo da podržimo kandidata za gradonačelnika iz redova one koalicije ili stranke koja osvoji najveći broj mandata u Vijeću. Mislim da je ova ponuda krajnje korektna. Gradonačelnik nam treba biti prioritet. Razgovara se. Razgovor će biti bitan i po završetku izbora. Okvir koji smo postavili je da podržimo zajedno jednog čovjeka za gradonačelnika. Bilo bi korektno da i ostali razmišljaju na isti način, jer to je jedini put da imamo gradonačelnika iz probosanskih stranaka, dodao je.

Ministar Sevlud Hurtić u ime stranke Bh. zeleni parafirao je jučerašnji sporazum. Zeleni su novi subjekt na mostarskoj političkoj sceni.

- Drago mi je što sam jedno od troje u koaliciji za ljepši i bolji Mostar. Mislim da u probosanske stranke imaju sedam ili osam strateški važnih gradova. Među njima je i Mostar. Moramo biti ujedinjeni i zajedno kako bismo imali što više odbornika, vijećnika i gradonačelnika. Ne smijemo dozvoliti da nam se desi ono što se desilo prije četiri godine kada pojedinci iz probosanskog bloka nisu bili za suradnju. Svaka osoba koja bude na listi, koja prođe, mora biti odgovorna prema državi Bosni i Hercegovini, kazao je.

Sda mostar koalicija potpis 5. 6. 2024 (4)

Čeka se Trojka

Čelnik Županijske organizacije BPS-a Mesud Hero također je govorio o važnosti Mostara za Bošnjake.

- Ovo je nastavak suradnje i vjerodostojne koalicije koja je nastala prije četiri godine. Mi smo spremni pogaziti sujete kako bismo ojačali državu u svim dijelovima, posebno na neuralgičnim točkama. Ne mislimo da je Mostar pet puta značajniji od drugih, ali smatramo da ima posebno mjesto i zaslužuje posebnu brigu. Posebnu pažnju ćemo posvetiti provođenju prostornih dokumenata. Mostaru prijeti opasnost da se ponište izdate građevinske dozvole. Vjerujem da smo zaslužili imati gradonačelnika iz probosanske opcije. Pošteno je da dobijemo gradonačelnika koji će više cijeniti državu, provoditi zakone i jačati i štititi njene institucije, poručio je Hero.

S druge strane pregovori stranaka Trojke odavno traju, ali se stavovi SDP-a i NiP-a oko raspodjele pozicija na listama ne mijenjaju, što ove subjekte udaljava od jedinstvenih listi. Ipak, u središnjicama su za zajedništvo, pa ne treba čuditi ako u narednim danima i Trojka ozvaniči staro partnerstvo.

N. K.

 

Politika


IZBORI

Što podrazumijeva sporazum SDA, SBiH i DF u Sarajevu: Poznati svi kandidati, NES odbio sudjelovati

U Sarajevu je održana Zajednička konferencija za medije županijskih organizacija, Stranke demokra...

4 h 2 min

DAN GRADA KONJICA

Izaslanstvo Vlade HNŽ-a na proslavi Dana grada Konjica

Izaslanstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, na čelu s predsjednicom Marijom Buhač, sudje...

4 h 56 min

LIDIJA BRADARA

Čestitka predsjednice Bradare povodom Kurban-bajrama

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara u povodu Kurban-bajrama uputila je čes...

5 h 24 min