Dnevni.ba - PRELOADER

POTPUNA KATASTROFA: U RS za pola godine podneseno više od 100 krivičnih prijava zbog klevete

24 Svi 2024


POTPUNA KATASTROFA: U RS za pola godine podneseno više od 100 krivičnih prijava zbog klevete
“Od sjaja do očaja”.

BANJALUKA, (FENA) – Više od 100 krivičnih prijava podneseno je protiv građana, aktivista i novinara za samo pola godine, a nakon što je u RS kleveta ponovo postala krivično djelo.
Ovaj podatak je priopćen danas u Banjoj Luci, na konferenciji o novinarstvu u regiji “Od sjaja do očaja”.

Višegodišnja novinarka Milkica Milojević prezentirala je istraživanje, koje od 2009. provodi Fondacija Fridrich Ebert u BiH, o stanju medijskih sloboda u BiH.

- Građani RS više vjeruju sveštenicima, nego medijima, a njih 26 posto opravdava napade na novinare. Ipak, to je napredak, jer je lani čak 74 posto anketiranih u RS reklo da je 'u nekim situacijma' u redu čak i fizički napasti novinara – istakla je Milojević.

U ovogodišnjem istraživanju posebna pažnja je posvećena uticaju kriminalizacije klevete i uopšte represivnog okruženja u RS na rad medija i novinara.

- Većina anketiranih građana je prepoznala da je to negativno uticalo na medije i novinare. Da vlasti u RS žele kazniti svakoga tko ih kritizira smatra 40 posto, a da vlasti žele ugušiti slobodu medija vjeruje 28 posto ispitanika u BiH. Njih 19 posto je uvjereno da političari na vlasti na ovaj način žele da u strahu drže sve građane – rekla je ova novinarka.

Skoro 90 posto građana RS se informira prvenstveno preko interneta i društvenih mreža, dok je televizija dobila povjerenje svega oko 19 posto ispitanika, dok je uticaj ostalih klasičnih medija, poput dnevnih novina i radija, zanemariv.

Igor Popović, profesor na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci, novinarka Al Jazeere iz Banja Luke Ljiljana Smljanić i glavni urednik BIRN-a Denis Džidić su govorili na panelu “Mediji u okovima zakonske regulative – legalizacija pritiska ili uvođenje reda”.

“Zašto građani (ne)vjeruju novinarima” bio je naziv panela na kojem su učestvovali Jelena Jevtić, novinarka CIN-a, Biljana Stjepanović, glavna urednica magazina “Nova ekonomija” i novinarka Milikica Milojević.

Posljednji panel bio je  “Da li je baš sve vrijedno klika-kako plivati u medijskom blatu”. Učesnici su bili Milan Ćulibrk, urednik politike i ekonomije magazina “Radar" Beograd, Sandra Gojković, glavna urednica “Nezavisnih novina”, Lujo Parežanin, izvršni urednik “Novosti” Zagreb i Borislav Vukojević, Fakultet političkih nauka Banja Luka.             

Konferenciju su organizirali Klub novinara Banja Luka i Fondacija Frdrich Ebert Stiftung.  

BIH


OPASNA SITUACIJA

NATO-a upozorava na neprijateljske aktivnosti Rusije. Na udaru i BiH

Saveznici u NATO-u usvojit će niz mjera kako bi se zaštitili od neprijateljskih ruskih akt...

24 min

UŽAS

Novi detalji: Beba pronađena u kontejneru u Bugojnu rođena živa, traži se majka

Slučaj koji je potresao javnost u Bosni i Hercegovini, kada je mrtva novorođena beba pronađena u ...

1 h 30 min

POSJETIO TVORNICU IGMAN KONJIC

Helez: Žitelji BiH trebaju biti mirni i sigurni

Žitelji BiH trebaju biti potpuno mirni, stabilni i sigurni jer ih čuvaju Oružane snage BiH, poruč...

2 h 22 min