Dnevni.ba - PRELOADER

Povrće bogato gvožđem, idealno za sve one koji ne jedu meso

08 Svi 2024


Povrće bogato gvožđem, idealno za sve one koji ne jedu meso
Povrće

Meso i drugi životinjski proizvodi su bogati izvori gvožđa, što izaziva zabrinutost zbog nedostatka gvožđa kod ljudi koji se pridržavaju vegetarijanske i veganske ishrane.

Postoji nekoliko izvora gvožđa u ishrani koji mogu zadovoljiti vaše potrebe za ovim plemenitim metalom, čak i ako ne jedete meso. A pošto se veganska ili vegetarijanska ishrana zasniva prvenstveno na povrću, možda se pitate:

Koje povrće je najbogatije gvožđem?

Dnevne potrebe osobe za gvožđem variraju u zavisnosti od starosti, zdravlja i da li je žena trudna ili doji. Odraslim ženama starosti 19-50 godina potrebno je 18 mg. Nakon 50 godina, većini odraslih je potrebno 8 mg. Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem žene se povećavaju na 27 mg dnevno.

Postoji razno povrće bogato gvožđem koje može pomoći vegetarijancima i veganima da održe normalan nivo gvožđa u svom tijelu.

Grašak
Kuhani grašak sadrži 2,46 mg gvožđa po šoljici. Odličan je izbor za lagani obrok i takođe se dobro slaže sa drugim povrćem. Grašak takođe može dodati teksturu salati od blitve i špinata bogate gvožđem.

Špinat
Bogatiji vitalnim hranljivim materijama od zelene salate i visokim sadržajem vode, špinat je ukusan i hranljiv izbor. Nudi 4 mg gvožđa po porciji od 150 g. 

Blitva
Blitva je povrće sa veoma malo kalorija, ugljenih hidrata, šećera i masti, ali je istovremeno bogato vlaknima, vitaminima, antioksidansima i naravno gvožđem. Nudi 3,4 mg gvožđa po porciji od 15 g. Pokušajte da je pomješate sa špinatom za salatu bogatu gvožđem.

Cvekla
Kao i svako povrće, cvekla je puna hranljivih materija i idealan je dodatak uravnoteženoj ishrani. Pored vitamina A, C i polifenola, porcija od 100 g cvekle nudi 1,9 mg gvožđa.

Prokelj
Prokelj ima samo 40 kalorija po porciji, dok obezbeđuju nevjerovatnu količinu hranljivih materija: vitamine, minerale, antioksidante kao i neke proteine. U porciji od 150gr nalazi se 2,13 mg gvožđa.

Pečurke lisičarke
Pečurke imaju visoku hranljivu vrijednost. Lisičarka ima visok sadržaj proteina i malo zasićenih masti, natrijuma i nema holesterola. Zbog prisustva svih esencijalnih aminokiselina daleko su superiornije od biljnih proteina, toliko da se približavaju kvalitetu životinjskih proteina. Ova niskokalorična poslastica nudi 6,94 mg gvožđa po porciji od 200 g, pišu Novosti.

ZDRAVLJE


KISELI KUPUS

Pet razloga zbog kojih treba da jedemo kiseli kupus

Kiseli kupus ima mnogo prednosti kada je zdravlje u pitanju, a mi izdvajamo 5 najznačajnijih, zbo...

19 Stu 2024

SAVJETI

“Prirodni ibuprofen”: Stručnjak otkrio koji začin može pomoći kod bolova

Jedan trgovac povrćem obratio se društvenim mrežama kako bi podijelio informaciju o povrću koje m...

18 Stu 2024

BOLESTI

Znanstvenici otkrili: Ovih pet bolesti nasljeđujemo od roditelja!

Svaka osoba ima dva seta gena, jedan od majke i jedan od oca. Geni se sastoje od DNK, nasljednog ...

16 Stu 2024