Dnevni.ba - PRELOADER

Proljeće je blizu, vrijeme je za pripremu teletine ispod peke

19 Ožu 2021


Proljeće je blizu, vrijeme je za pripremu teletine ispod peke

Jela ispod peke svrstavaju se u vrhunske specijalitete. Ovako pripremljena teletina - u plitkoj posudi okružena žarom - će biti sočna, ukusna i raspadat će se u ustima.

Obično se vatra pali na ploči kamenog roštilja i kad se skupi dovoljno žara može se početi peći. U plitku okruglu posudu slažu se meso ili riba, povrće i začini te se zatim poklope pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa zvonastog oblika.

Peka se potom prekrije žarom, a okolna vatra se mora držati u pripravnosti u slučaju da se žar počne hladiti.

Sastojci: 

  • 1,5 kg teletine bez kostiju
  • 2 dcl maslinova ulja
  • kg krumpira
  • 50 dkg svježe rajčice paprike i patlidžana
  • 2 dcl crnog vina,
  • češnjak
  • luk
  • ružmarin
  • bosiljak
  • sol i papar

Priprema:

  1. Posudu namažite maslinovim uljem te stavite krumpir narezan na ploške, dodajte ostalo povrće, začinite i promiješajte.
  2. Na povrće stavite posoljeno i začinjeno meso.
  3. Kad se vatra razgori, razgrnite žar, stavite podmetač, a na njega posudu s teletinom te poklopite pekom.
  4. Zagrnite žarom te pecite oko sat vremena.
  5. Otkrijte peku, zalijte vinom i nastavite peći.

Izvor: 24sata.hr

GASTRO


Livanjski sir uvršten na EU popis zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla

MOSTAR, (FENA) – Europska komisija odobrila je dodavanje brenda „livanjski sir“...

12 Pro 2024

Dobra ili loša godina za bh. pčelare?

Ove godine je u Bosni i Hercegovini bilo dosta sunca, sunčanih vrelih dana, tjedana pa i mjeseci ...

24 Lis 2024

Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024