Dnevni.ba - PRELOADER

Rastuća reputacija hercegovačkih maslinovih ulja privlači pažnju i na međunarodnoj sceni

4 h 13 min


Rastuća reputacija hercegovačkih maslinovih ulja privlači pažnju i na međunarodnoj sceni

Maslinarstvo u Hercegovini, osobito južna područja poput Čapljine, Stoca i Ljubuškog, ostvaruje snažan rast zahvaljujući povoljnim klimatskim uvjetima i sve većem znanju i trudu maslinara, a rastuća reputacija hercegovačkih maslinovih ulja sve više privlači pažnju i na međunarodnoj sceni.

Kazala je to u razgovoru za Fenu sommelierka i senzorna analitičarka za maslinovo ulje Marina Selak komentirajući činjenicu kako je jedno od maslinovih ulja iz Hercegovine osvojilo zlatnu medalju u New Yorku.

- Osvojena zlatna medalja na jednom od najprestižnijih i najstrožih natjecanja za maslinova ulja u svijetu potvrđuje da se itekako ulaže ogroman trud u kvalitetu od uzgoja do prerade. Takva priznanja pomažu u promociji regije kao proizvođača vrhunskih maslinovih ulja. Ova nagrada može privući pažnju potrošača i trgovaca i povećati interes za maslinova ulja iz Hercegovine – ocijenila je.

Dodala je kako u ulja iz ove regije mogu biti konkurentna u odnosu na ulja iz drugih zemalja u pogledu kvalitete, ali da veliki izazov ostaje u tržišnom pozicioniranju te da tu treba raditi na brendiranju i distribuciji.

- Što se tiče cijena, one mogu varirati ovisno o tržištu, ali ako se ulja ističu kvalitetom, to može opravdati i višu cijenu. U konačnici, potrošači često traže autentičnost i kvalitetu, što može biti prednost za maslinova ulja iz ove regije - kazala je Selak.

Istaknula je kako se kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje prepoznaje po svježim, zdravim voćnim notama na zelenu ili zrelu maslinu te da se, ovisno o sorti, javljaju mirisna svojstva poput trave, badema, aromatičnog bilja, artičoke, lista rajčice...

- U ustima maslinovo ulje, osim voćnog karaktera mora imati dobru razinu gorčine i pikantnosti, jer upravo su to svojstva koja u ustima dokazuju prisutnost određenih fenolnih spojeva koji imaju preventivno djelovanje na bolesti. Kvalitetno maslinovo ulje uvijek će biti pakirano u bocama od tamnog stakla ili u spremnicima od nehrđajućeg čelika - naglasila je.

Ako spada u kategoriju "ekstra djevičansko" maslinovo ulje, kaže Selak, ima vrlo pozitivnu ulogu na ljudsko zdravlje.

- Dokazano je da redovita konzumacija itekako doprinosi zdravlju srca, poboljšava metaboličke funkcije u organizmu, smanjuje razinu LDL kolesterola i ublažuje bol kod upalnih procesa u tijelu. Tako da se njegova konzumacija itekako preporučuje - dodala je.

Selak ističe kako potražnja za maslinovim uljem raste zbog sve veće svijesti o njegovim zdravstvenim prednostima i popularnosti mediteranske prehrane, dok istovremeno klimatske promjene, suše i štetnici smanjuju prinose u vodećim maslinarskim zemljama poput Španjolske, Grčke i Italije.

Taj nerazmjer, kako je kazala, između potražnje i ponude dovodi do značajnog rasta cijena na globalnom tržištu.

Selak smatra kako se može očekivati da će maslinova ulja apsolutno postati dio svakodnevne prehrane.

- Potražnja za njim raste kako raste i svijest potrošača o važnosti zdrave prehrane. S obzirom na ove trendove, možemo očekivati da će maslinova ulja postati još prisutnija u svakodnevnoj prehrani, a potrošači će nastaviti istraživati različite vrste i okuse- poručila je sommelierka i senzorna analitičarka za maslinova ulja.

BIH


POŽAR

Snimak iz zraka pokazao razmjere požara u Ljubuškom

U noći s petka na subotu izbio je veliki šumski požar na području grada Ljubuškog, koji je zahvat...

2 h 2 min

POŽAR

Požar kod Gruda i dalje aktivan, u gašenju pomaže helikopter OS BiH

Veliki šumski požar u Sovićima kod Gruda i dalje je aktivan, a u njegovom gašenju jutros od 8.10 ...

2 h 8 min

'HUMSKI PUT'

U Mostaru predstavljena knjiga 'Humski put' Ive Lučića

"Humski put" naziv je knjige Ive Lučića koja je u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva (HKD) ...

2 h 25 min