Dnevni.ba - PRELOADER

Što znači žuti, a što narančasti i crveni meteoalarm?

14 Lip 2024


Što znači žuti, a što narančasti i crveni meteoalarm?
Meteoalarm

Često nas meteorolozi u vremenskoj prognozi podsjećaju na upozorenja koja je izdao sustav Meteoalarm. Uglavnom im, bez previše preispitivanja, vjerujemo, ali većina ljudi ni ne zna što je to Meteoalarm.

Meteoalarm je jedinstven servis u Europi koji objedinjuje službene prognoze i najave opasnih vremenskih pojava nacionalnih meteoroloških službi, pojašnjavaju iz DHMZ-a, prenosi N1. 

Lako je dostupan javnosti, jednostavan i razumljiv svakome. Pomoću simbola i bojom kodiranih karata daje najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za sljedećih 48 sati u većem dijelu Europe. Upozorenja se daju za sljedeće pojave: Jaka kiša s mogućnošću poplava, intenzivne grmljavinske oluje, olujni vjetar, toplinski valovi, šumski požari, magla, snijeg ili ekstremna hladnoća s mećavom, lavine te velike obalne plime.

Četiri boje
Upozorenja Meteoalarma dolaze u četiri boje: Crvenoj, narančastoj, žutoj i zelenoj.

“Boje na kodiranoj karti predstavljaju četiri razine upozorenja: Crvena naznačuje najveću opasnost od opasnih vremenskih prilika, slijede narančasta i žuta, a zelena znači da se opasno vrijeme ne očekuje”, pojašnjava DHMZ. Na njihovoj internetskoj stranici dostupna je i karta u sivim nijansama namijenjena daltonistima.

A što znače ove boje?

Zelena
Nema upozorenja – ne predviđaju se opasne vremenske pojave.

Žuta
Predviđaju se potencijalno opasne vremenske pojave. Prognozirano vrijeme nije neuobičajeno, ali može poremetiti planiranu djelatnost, ako je ona ovisna o vremenskim uvjetima. Preporuča se oprez uz izbjegavanje nepotrebnih rizika te praćenje meteorološke prognoze.

Narančasta
Predviđaju se opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se razmjerno rijetko tijekom godine, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti materijalnu štetu i biti opasne za ljude. Preporuča se poseban oprez, praćenje vremenske prognoze i poštivanje savjeta nadležnih državnih službi.

Crvena
Upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se iznimno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne za ljude i životinje. Preporuča se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštivanje savjeta i uputa nadležnih državnih službi.

Detaljnije
Kriteriji prema kojima se određuje razina upozorenja razlikuju se od regije do regije. Na primjer, snijeg u području Alpa uzrokuje manje poremećaje i štete nego u Lisabonu ili Dubrovniku, pojašnjavaju iz DHMZ-a.

Jednim pogledom moguće je dobiti informaciju gdje u Europi postoje uvjeti za opasne vremenske pojave. Boje na karti na internet stranici naznačuju žestinu opasnosti i njezin mogući učinak. Na karti Europe svaka zemlja sudionica je konzistentno obojana bojom pridjeljenom najvišem trenutnom upozorenju.

Lifestyle


KAŽE DA SE LJUTE NIJEMCI I AUSTRIJANCI

'PROBLEM PEŠKIRA': Bijesna vlasnica apartmana snimila plažu u 8 ujutro pa objavila video

Traganje za najboljim mjestom ili hladom na plaži uobičajeni je dio rutine na godišnjem od...

2 h 40 min

HOROSKOP

DNEVNI HOROSKOP: Vage trebaju biti spremne na poslovne nesporazume, Vodenjaci eksperimentiraju

EVO što zvijezde predviđaju za ponedjeljak, 15. srpnja 2024. godine. OvanPosao: Ponovno puni ene...

5 h 9 min

TJEDNI HOROSKOP

Tjedni horoskop: Vodenjaci će imati bogat društveni život, Ribe čeka važna suradnja

Donosimo tjednu astrološku prognozu za razdoblje od 15. do 21. srpnja 2024. godine. OvanPosao: O...

5 h 57 min