Dnevni.ba - PRELOADER

Sutkinja Radmila Mandić nazvala 'omaškom' kopiranje presude

29 Ožu 2024


Sutkinja Radmila Mandić nazvala 'omaškom' kopiranje presude
CIN donosi

Sutkinja Općinskog suda u Širokom Brijegu Radmila Mandić potvrdila je na saslušanju pred Disciplinskom komisijom VSTV-a BiH da je kopirala dio tuđe presude u presudu protiv CIN-a i to nazvala „omaškom“.

 

Piše: Centar za istraživačko novinarstvo 

www.cin.ba

Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) održao je glavnu raspravu u predmetu protiv sutkinje Općinskog suda u Širokom Brijegu Radmile Mandić koju, između ostalog, tereti za mogući prekršaj u radu tokom donošenja nepravomoćne presude za klevetu po tužbi firme „Lager“ protiv Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Sutkinja Mandić je potvrdila da je u presudu kopirala dijelove presude svoje kolegice Snježane Parlain koja je pet mjeseci ranije sudila u predmetu „Lager“ protiv „Žurnala“ a prije toga i u predmetu „Lager“ protiv „Inforadara“.

-Točno je da sam koristila tu presudu. Istina da mi se dogodila tehnička greška u jednom dijelu, rekla je Mandić pred Disciplinskom komisijom VSTV-a.

Na pitanje disciplinske tužiteljice Dejane Bojanić da li je pročitala presudu nakon što ju je napisala, sutkinja Mandić je odgovorila: „Pročitala sam, ali sam imala zdravstvenih problema i omaklo mi se. (…) Dogodila se omaška“. Dodala je da se vratila s bolovanja i da je imala mnogo predmeta u radu.

Sutkinja Radmila Mandić je početkom prosinca 2023. godine donijela nepravomoćnu presudu kojom je odlučila da je CIN dužan nadoknaditi 4.000 KM štete „Lageru“ iz Posušja zbog klevete te ukloniti s portala istraživačke priče „Lagerova roba s greškom“ i „Lagerovanje koncesija“ koje govore o načinu poslovanja ove firme.

Nasuprot kratkom osvrtu na tekst koji je i bio predmet „Lagerove“ tužbe, sutkinja Mandić se u većem dijelu svoje odluke referirala na sadržaje koje CIN nije ni objavio.

Pokušavajući shvatiti niz nerazumljivih i nelogičnih navoda iz presude, redakcija CIN-a je usporedbom ove tri presude pronašla da je sutkinja Radmila Mandić u značajnom dijelu kopirala presudu kolegice Snježane Parlain koja je postupala u slučajevima „Inforadara“ i „Žurnala“ pa su na taj način zaključci sutkinje Parlain završili u presudi CIN-u.

Sve tri presude su donesene u korist firme „Lager“ iz Posušja.

UDT je predmet formirao po službenoj dužnosti nakon što je CIN o tome objavio tekst, stavljajući sutkinji Mandić na teret disciplinski prekršaj „nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti”. Pored kopiranja dijela presude u predmetu protiv CIN-a sutkinju terete za još tri propusta u vršenju službene dužnosti, među kojima su kašnjenje u izradi rješenja i propust u postupanju prilikom rada u vijeću. Sutkinja nijedan nije osporila pred Komisijom VSTVBiH.

Disciplinski postupak protiv sutkinje Mandić će biti nastavljen u travnju.

BIH


SAJAM

MOSTAR Vučić izgubio živce na pitanje o Srebrenici (video)

Tijekom obilaska gospodarskog sajma u Mostaru, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ošt...

54 min

RAZGOVORI

Nikšić najavio 'resetiranje'

Nakon što je to dan ranije učinio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, u utorak je i premijer Fe...

1 h 25 min

Čović o večeri na kojoj je ugostio političke lidere

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak ujutro je, u pratnji supruge, na biračkom mjestu na E...

3 h 56 min