Dnevni.ba - PRELOADER

TV kuhar Žarko Marić Žare predlaže: Brza i fina jela kojima nećete moći odoljeti

24 Ožu 2023


<strong>TV kuhar Žarko Marić Žare predlaže: Brza i fina jela kojima nećete moći odoljeti</strong>

Žarko Marić Žare je dobro poznato TV lice koje nas već pet godina sa ekrana inspiriše svojim kulinarskim receptima. Kao dio zabavne redakcije i rubrike "Žarolije" u emisiji "Nova IN" na Novoj TV sa publikom dijeli radost kuhanja i ideje za svaki dan. U razgovoru o svijetu kulinarstva i televizije sa nama je podijelio i nekoliko brzih i finih recepata sa proizvodima koji čine neizostavni dio njegove radne površine.

"Televizija je možda i najljepši izazov u mojoj profesionalnoj karijeri. Iskreno, rad na televiziji bio je moja velika želja, koja mi se ostvarila igrom sudbine i uz malo sreće", počeo je priču popularni Žare ističući da je svoj karijerni put gradio u raznim kuhinjama i u svakoj naučio nešto novo jer je imao veliku podršku tima i velikih majstora poput  Alena Nikšića, Morena De Bartolija, Samira Arnautovića i drugih.

"Kada ste profesionalni kuhar, onda učenje mora biti vaša svakodnevnica, a puno je tema i tehnika o kojima morate voditi računa: obrada namirnica, skladištenje, HACCP standardi, maksimalna iskorištenost namirnica, priprema, dekoracija i slično", poručuje.

Neki recepti nastaju i pred ulazak u studio

Proteklih pet godina radi u dinamičnom i pozitivnom okruženju koje mu, kako kaže, daje prostora da bude kreativan i da radi ono najbolje što zna. Publika, u čijim je domovima svakodnevno prisutan putem TV ekrana, s radošću prati jednostavne, ukusne i zdrave recepte, ali i male kulinarske čarolije koje im Žare otkriva.

Na pitanje je li teško osmisliti toliko različitih recepata, s obzirom na tempo snimanja, Marić navodi: "Kuhanje za mene predstavlja radost i veliki izazov. Inspiraciju pronalazim svuda, u razgovoru sa kolegama, na pijaci dok kupujem namirnice ili jednostavno baš pred ulazak u studio osmislim neki novi recept ili odlučim nekom starom receptu dati nove namirnice ili začine i promijeniti mu okus.  Puno je kombinacija u kuhinji koje se uvijek mogu sprovesti u dobro jelo, a ja sam sretan kada vidim da ljudi uživaju u hrani koju sam pripremio".

Fokus mu je na namirnicama koje svi mogu nabaviti ili ih imaju u kući jer zbog današnjeg brzog životnog tempa i nedostatka vremena publika takve recepte najviše voli i cijeni. Komplimenti, pa i kritike publike daju mu vjetar u leđa da bude inovativniji i kreativniji te da svaki dan otkriva nešto novo.

Kuhanje na seoskom domaćinstvu u prirodi

Žare privatno voli kad mu neko kuha od srca i kada se potrudi. Kaže da bi skoro svaki dan mogao jesti zelenu salatu s jogurt sosom, grah i čimbur. U budućnosti se vidi u malom seoskom domaćinstvu sa domaćim proizvodima, okružen prirodom, životinjama i ljudima koje voli.

"Dopadaju mi se talijanska i azijska kuhinja, ali ipak najviše balkanska jer u njoj imate apsolutno sve. Raznolika je, imate uticaj Mediterana, karakteristike Orijenta, evropskih klasika, istovremeno bogati smo sa divljači, riječnom ribom i voćem i povrćem. Ja volim da eksperimentišem, ali umjereno. Dakle, ne možemo uvoditi neke začine u sarmu, sogan dolmu ili mijenjati procese rada prilikom npr. pravljenja bureka. Naša kuhinja je jedna od najtežih kuhinja, zahtijeva sabur, vrijeme i puno ljubavi. Jufka puca ako ste ljuti", navodi uz smijeh.

Iz svog opusa "Žarolija" izdvojio nam je tri brza i fina jela kojima je teško odoljeti, a kojima taj posebni šmek daju upravo "Brzo i fino" proizvodi Lactalisa BH:

Rolovana puretina

500 g purećeg fileta

100 g Dukat maslaca

2 čehna bijelog luka

Parmezan President

Suho meso

So, biber, peršin

Za sos:

200 ml "Brzo i fino" vrhnja za kuhanje

50 ml Dukat maslaca

100 g špinata

So i biber

Priprema:

Pureće meso tanko istući, začiniti i dodati smjesu od suhog mesa, parmezana, peršina i bijelog luka. Meso zarolati, složiti u tepsiju i peći 10 minuta. Na puteru dinstati špinat, dodati vrhnje i začine. Sve preliti preko gotove puretine. Servirati sa prilogom po želji.

Teleći medaljoni u sosu od gljiva

200 g telećeg mesa

100 g šampinjona

20 g maslaca

20 ml ulja

2 čehna bijelog luka

Peršin, so i biber

Senf

100 ml "Brzo i fino" vrhnja za kuhanje

100 g sira

Pecivo

2 jaja

40 ml ulja za prženje

Priprema:

Teletinu isjeći na tanke šnite i oblikovati medaljone, kratko ih prepžiti na puteru i ulju. Meso izvaditi i ostaviti na toplom. Na tavu ubaciti gljive, dodati senf, vrhnje za kuhanje te kratko prokuhati. Napraviti prženice pa na njih staviti meso, a preko preliti sos od vrhnja. Na kraju dodati sir i sve zapeći u rerni.

Kolač sa kiselim vrhnjem i jagodama

Tijesto

120 g Dukat maslaca

70 g šećera

1 kašika vanilin šećera

1 jaje

200 g brašna

1 prašak za pecivo

Prstohvat soli

Nadjev

300 ml "Brzo i fino" kiselog vrhnja

1 vanilin šećer

2 žumanjka

100 g šećer

Priprema:

Tijesto zamutiti i izliti u manju tepsiju. Peći pet minuta na 170 stepeni. Kolač izvadite i na njega složiti jagode. Umutiti kiselo vrhnje sa žumancima i šećerom, preliti preko jagoda i peći još 35 minuta. Kolač ohladiti i onda servirati.

Prijatno!

GASTRO


Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024

U Hercegovini nikad ranija berba grožđa, a kvaliteta odlična (VIDEO)

ČITLUK – Šire područje Općine Čitluk, odnosno Brotnjo, najveća je vinska regija u Bi...

02 Ruj 2024