Dnevni.ba - PRELOADER

Zajedničko sjećanje na zločine

15 Tra 2024


Zajedničko sjećanje na zločine
Veterani i aktivisti

Ratni veterani i mirovni aktivisti danas će biti i u Ahmićima i u Trusini

 

Grupa mirovnih aktivista i ratnih veterana, bivših pripadnika Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hrvatske vojske (HV), Vojske Republike Srpske (VRS) i Vojske Jugoslavije (VJ), danas će nazočiti obilježavanju godišnjice stradanja i u Ahmićima i u Trusini.

Ove godine navršava se 31 godina od ratnih zločina u Ahmićima kod Viteza, te u Trusini kod Konjica. Tog 16. travnja 1993. pripadnici HVO-a počinili su zločin nad Bošnjacima mjesta Ahmići, dok su pripadnici Armije RBiH počinili zločin nad mještanima Trusine, Hrvatima.

 

"Dolazimo u miru i osuđujemo svaki zločin - za bolje društvo i našu djecu"

“Zajedno s ratnim veteranima iz BiH, Hrvatske i Srbije do sada smo prisustvovali na više od 20 komemoracija, odlazili smo na različita mjesta u sve tri države kako bismo pokazali da možemo zajedno odati počast svakoj žrtvi i osuditi svaki zločin. Tako smo 2018. godine prisustvovali komemoraciji u Trusini, a 2019. smo bili u Ahmićima. U Ahmiće i Trusinu, ta dva mjesta koja su za nas neraskidivo vezana bolom, odlazili smo i poslije, ali smo ove godine odlučili da, po prvi put, istovremeno budemo prisutni i u Ahmićima i u Trusini. Kako uvijek ističemo gdje god da idemo, mi dolazimo u miru, jasno osuđujemo svaki zločin i zajedničkim prisustvom pokazujemo da možemo graditi jednu kulturu sjećanja u kojoj će biti mjesta za sve žrtve, da zajedno možemo graditi sjećanje koje će nas učiti o vrijednosti svakog ljudskog života, međusobnom pomaganju i građenju jednog boljeg društva za sve nas i našu djecu”, kazao je Amer Delić, član Centra za nenasilnu akciju (CNA) i ratni veteran Armije BiH.

Ahmići su selo u općini Vitez, u kojem su 16. travnja 1993. godine jedinice HVO-a ubile 116 civila, a dio ubijenih nikada nije pronađen. Među stradalima su i djeca, uzrasta od tri mjeseca do sedam godina. Najstarija osoba ubijena u tom zločinu imala je 81 godinu. Za ovaj zločin odgovaralo je više osoba pred Haškim sudom, od kojih su svi već na slobodi, uključujući i Darija Kordića, koji je, po zapovjednoj odgovornosti, osuđen na 25 godina zatvora.

Amer Delić (u sredini)

Dragica Tomic

Također, u Trusini, koja se nalazi 20-ak kilometara od Konjica, 16. travnja 1993. u napadu Armije RBiH ubijeno je, prema podacima Suda BiH, 19 civila i trojica zarobljenih pripadnika HVO-a. Za ovaj ratni zločin pred Sudom BiH osuđeno je više osoba, a suđenje Zulfikaru Ališpagi, zapovjedniku odreda ARBiH za posebna namjene 'Zulfikar', nije okončano ni nakon punih 14 godina.

 

"Opomena da svaki rat iza sebe ostavlja pustoš"

Dragica Tomić, predsjednica udruge koja organizira komemoraciju u Trusini, kaže da je sjećanje na 16. travnja upozorenje za budućnost i opomena da svaki rat iza sebe ostavlja pustoš.

“Svaka majka isto plače, svako dijete jednako boli kad ostane bez roditelja, brat bez sestre i sestra bez brata… To nam svake godine poručuje upravo 16. travanj. Meni je iznimno značajno kada postoji zajedničko sjećanja i na Ahmiće i na Trusinu, značajno je ovo što radi Centar za nenasilnu akciju, ali želim istaknuti i da su prije nekog vremena Trusinu i Ahmiće zajednički posjetili i vjerski lideri svih zajednica u BiH, da dolaze studenti iz Sarajeva i Zagreba", kazala je Tomić.

Ističe kako će trebati puno vremena da to postane uobičajeno.

"Ali, ohrabruje činjenica da postoje ljudi koji su pokazali kako mogu krenuti tim putem, pokazali su ratni veterani, studenti, predstavnici vjerskih zajednica… To je dokaz da se stradanja mogu zajednički obilježavati  bez obzira tko je zločin počinio i iz kojeg naroda su žrtve. To je veliko za Bosnu i Hercegovinu i to je iskorak”, kaže Dragica Tomić koja je, zajedno s mirovnim aktivistima, posjetila Ahmiće i položila cvijeće na spomenik ubijenim mještanima ovog sela.

Mješovita grupa ratnih veterana komemoraciji u Ahmićima 2019

Također, 2022. Dragica Tomić u Trusini je ugostila predstavnike udruženja žrtava iz Stupnog Dola kod Vareša, a potom je sudjelovala i u uzvratnoj posjeti Stupnom Dolu.

Mirovni aktivisti i aktivistkinje, te ratni veterani iz regije u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su nazočili komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Ahmićima kod Viteza, Grabovici, Uborku i Sutini kod Mostara, Briševu i Zecovima kod Prijedora, Korićanskim stijenama, Stupnom Dolu kod Vareša, Boderištu kod Brčkog, mostu na Savi u Brčkom, Bradini kod Konjica, Skelanima kod Srebrenice, Silos u Tarčinu kod Hadžića, Lozju kod Goražda, Rogatici, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina.

 

BIH


IZBORI

Prijavu za lokalne izbore u BiH podnijelo 113 političkih stranaka

Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, prijavu za lokalne i...

29 min

UDRUŽENJE AUTOŠKOLA SARAJEVO

Autoškole u Sarajevu podigle cijene usluga: Obuka za B kategoriju 1.480 KM

Udruženje autoškola Sarajevo donijelo je odluku o promjeni cijena usluga sa ciljem, kako kažu, un...

1 h 23 min

ZEMLJOTRES

Zemljotres pogodio BiH

Naime, navedeno je da je zemljotres zabilježen 14 kilometara od Žepča magnitude 3,9 po Rihteru. ...

1 h 59 min