Dnevni.ba - PRELOADER

Zapečeni krumpir sa sirom koji "ide" uz sve

18 Svi 2021


Zapečeni krumpir sa sirom koji "ide" uz sve

Zapečeni krumpir izvrstan je prilog mesnim i ribljim jelima, a može se poslužiti i kao samostalan obrok uz kakvu sezonsku salatu.

Sastojci za zapečeni krumpir:
1,5 kilograma krumpira
400 ml punomasnog mlijeka
400 grama topivog sira (cheddar, gauda)
200 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
100 grama parmezana
50 grama brašna
1 luk
3-4 češnja češnjaka
3 žlice maslaca
1 žlica svježeg timijana
sol i papar po želji

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.

2. Pomoću ribeža narežite krumpire na okrugle tanke ploške debljine 0,3 centimetara.

3. Otopite maslac na umjerenoj temperaturi u dubokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte tri do četiri minute.

4. Luku dodajte nasjeckani češnjak. Pirjajte sve zajedno još minutu ili dvije.

5. U tavu dodajte brašno i sve dobro promiješajte.

6. Ulijte temeljac i mlijeko, pa miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.

7. Začinite smjesu solju, paprom i listićima svježeg timijana.

8. Kad se umak počinje zgušnjavati, maknite ga s vatre.

9. Položite polovicu narezanih ploška sira na namašćenu vatrostalnu posudu. Prelijte ih s polovicom umaka i sira. Ponovite postupak.

10. Prekrijte posudu aluminijskom folijom i stavite peći u pećnicu 30 minuta.

11. Skinite aluminijsku foliju i nastavite peći još 25 minuta do 30 minuta, odnosno dok se krumpiri na ispeku do kraja.

12. Poslužite toplo kao samostalno jelo ili prilog. Dobar tek!

GASTRO


Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024

U Hercegovini nikad ranija berba grožđa, a kvaliteta odlična (VIDEO)

ČITLUK – Šire područje Općine Čitluk, odnosno Brotnjo, najveća je vinska regija u Bi...

02 Ruj 2024