Dnevni.ba - PRELOADER

Zapečeno pileće bijelo meso sa šampinjonima

10 Tra 2021


Zapečeno pileće bijelo meso sa šampinjonima

Odlična kombinacija, pilećeg bijelog mesa, šampinjona i bešamel umaka.

Sastojci:

– 500 g pilećeg bijelog mesa

– 400 g svježih šampinjona

– sol, papar

Bešamel sos:

– 30 g maslaca

– 1 žlica brašna

– 300 ml mlijeka

– 100 g kiselog vrhnja

Priprema:

Bijelo meso nasjeći na tanje šnicle, pa ih onda blago izlupati tučkom za meso i malo posoliti. Onda svaku šniclu propržiti na malo ulja, tek toliko da dobiju boju.

Šampinjone posoliti i popariti, pa izdinstati na ulju na kojem se pržilo meso.

Bešamel sos ćete napraviti tako što ćete rastopiti maslac, pa dodati žlicu brašna, sipati mlijeko, a kada počne ključati, skinuti sa šporeta i dodati i kiselo vrhnje.

Vatrostalnu posudu namazati maslacem i posuti krušnim mrvicama, a onda stavljati red bijelog mesa, pa red pečurki, pa preliti bešamel umakom. I tako raditi dok se ne potroše svi sastojci.

Na kraju, odozgo narendati kravlji sir i staviti u pećnicu da se zapeče 20 minuta na umjerenoj temperaturi.

Dobar tek!

GASTRO


Fantastičnim vikendom završeno treće izdanje Moba Street Food Festivala

Iza nas je spektakularna završnica ovogodišnjeg izdanja Moba Street Food Festivala ...

09 Ruj 2024

ISPROBAJTE RECEPTE LJUBUŠANKE IRENE MILIČEVIĆ I UŽIVAJTE U BOGATSTVU OKUSA

Vrijeme je za pripremu zimnice

Piše: Antonela Marinović Musa mostar@dnevni-list.ba Iako se nekoć u gotovo svakoj kući p...

05 Ruj 2024

U Hercegovini nikad ranija berba grožđa, a kvaliteta odlična (VIDEO)

ČITLUK – Šire područje Općine Čitluk, odnosno Brotnjo, najveća je vinska regija u Bi...

02 Ruj 2024