Dnevni.ba - PRELOADER

Cognac pod pritiskom: Žestica s tradicijom suočena s carinama i krizama

19 Svi 2025


Cognac pod pritiskom: Žestica s tradicijom suočena s carinama i krizama
Konjak

Cognac živi od žestokog pića koje je i dobilo ime po ovoj francuskoj regiji. Gotovo 98 posto ukupne proizvodnje izvozi se diljem svijeta. No, danas se taj tradicionalni sektor bori s carinama, padom potražnje i klimatskim promjenama.

Vinogradi se protežu dokle pogled seže. Alain Reboul, vinogradar u sedmoj generaciji, posjeduje 24 hektara zemlje. Njegovo imanje, Earl des Bois nobles, jedno je od manjih u regiji Cognac, smještenoj stotinjak kilometara sjeverno od Bordeauxa. U strogo definiranoj apelaciji djeluje 4350 vinogradara. Samo grožđe iz šest točno određenih vinogradarskih područja (crus) i od dopuštenih sorti bijelog grožđa može se koristiti za proizvodnju cognaca.

Geopolitički udarci
SAD, najveće tržište za cognac, suočavo se s prijetnjom 200-postotnih carina za vrijeme Donalda Trumpa, piše Seebiz. Drugo najvažnije tržište, Kina, već je u jesen 2024. povećala uvozne troškove i pokrenula antidampinški postupak — odgovor na europske carine na kineske električne automobile. Cognac se ondje više ne smije prodavati ni u duty-free trgovinama.

Prema podacima BNIC-a (Bureau National Interprofessionnel du Cognac), isporuke u Kinu prepolovile su se, što znači više od 50 milijuna eura mjesečnih gubitaka. BNIC poziva francusku vladu da ne zaboravi na oko 70.000 radnih mjesta koja izravno i neizravno ovise o cognacu.

Reboul, koji je tijekom života kupovao zemlju i sadio lozu, danas se suočava s preporukama o iskrčivanju nasada radi smanjenja troškova. On to odbacuje: „Loza se sadi na 30 godina, najmanje – za buduće naraštaje! Zašto bismo ponavljali iste greške kao naši preci?“

Rekordi i padovi
Još donedavno dominirala je parola „Sadite, sadite, sadite!“ – žeđ za cognacom činila se neutaživom. Godine 2022. prodano je gotovo 213 milijuna boca, rekordna godina unatoč pandemiji i ratu u Ukrajini. No aktualni pad prodaje najveći je šok još od naftne krize. Neki vinogradari su već iskrčili loze i prešli na plantaže maslina ili tartufa. „Moja filozofija se neće promijeniti“, kaže Reboul odlučno. „Kriza je uvijek bilo.“

Višeslojna prijetnja
Carine i inflacija samo su dio problema. Tu su i klimatske promjene. Loza ranije pupi, povećava se rizik od tuče, mraza i štetnika. Dulja razdoblja vrućine povećavaju razinu šećera u grožđu, a za cognac je potrebna određena razina kiselosti. Povijesno gledano, vino regije Cognac smatralo se manje kvalitetnim od onog iz Bordeauxa — no destilacija je sve promijenila.

U davna vremena, pokušaj stvaranja “instant-vina” za francuske mornare rezultirao je destilatom koji se pokazao iznimno ukusnim. Vino iz Bordeauxa bilo je preslatko, no ono iz Cognaca — idealno. Danas, međutim, i to grožđe postaje preslatko.

Održavanje tradicije
Reboul i dalje radi sa svojom obitelji i sezonskim radnicima. Cijeli urod prodaje Hennessyju. „Volim svoj posao!“, kaže s ponosom. I osma generacija već se priprema.

Bačvarija Allary, koju vodi Cassandra Allary sa svojim bratom, ima 26 zaposlenih i proizvodi hrastove bačve svih veličina. Među pedesetak bačvara u regiji, njihovo umijeće je UNESCO-va kulturna baština. Proces zahtijeva sušenje, oblikovanje, grijanje i finiširanje — a sve s ciljem izvući željene arome iz drva. Kod slabog zagrijavanja prevladava kokos, srednjeg – vanilija, a jakog – kava i kakao.

No narudžbi je sve manje. Gotovo svi u regiji, na neki način, žive od proizvodnje i prodaje vina, cognaca, bačava ili bočica. Grad Cognac, s 20.000 stanovnika, izrastao je zahvaljujući ovom piću. Samo ono što dolazi iz te regije smije nositi ime „Cognac“ — sve ostalo je vinjak ili brandy.

Budućnost pod znakom pitanja, ali i nade
Maison Bache Gabrielsen, osnovana 1905., ostala je u obiteljskom vlasništvu. Proizvode oko milijun boca godišnje i zapošljavaju 23 osobe. Destilat, eau de vie, mora odležati barem dvije godine u hrastovim bačvama. Jean-Philippe Bergier već 35 godina komponira konačni proizvod od destilata iz različitih crus regije.

Kao odgovor na klimatske promjene, ponovno se koriste sorte s više kiselosti. Bache Gabrielsen također eksperimentira s bio-Cognacom i recikliranim bocama te razvija likere i aperitive za mlađe potrošače koji više paze na kvalitetu nego kvantitetu, piše Financa.

Unatoč izazovima, mnogi u Cognacu ostaju vjerni tradiciji — ali i spremni na inovaciju. Bergier vjeruje: „Cognac ima budućnost."

Biznis


PŠENICA

U Brčkom poljoprivrednici ove sezone očekuju rekordan prinos pšenice

Na oko 1.000 hektara koliko je zasijano pšenicom na području Brčko distrikta BiH, oko 70 posto je...

03 Srp 2025

VRUĆINA

Pretjerane vrućine usporavaju ekonomski rast Europe

Toplotni valovi širom Europe mogli bi ove godine usporiti ekonomski rast. Pretjerane vrućine utje...

03 Srp 2025

LOV U MUTNOM U ZELENOJ ENERGIJI Prvo namirenje domaćih tajkuna, pa tranzicija

Ekspanzija zelene energije posljednjih godina otvorila je u BiH u niz sumnjivih radnji u kojima s...

03 Srp 2025