Dnevni.ba - PRELOADER

Mostarska djeca se prepoznala na fotografijama vojnika UNPROFORA

14 Sij 2022


Mostarska djeca se prepoznala na fotografijama vojnika UNPROFORA

Pripadnik španjolskog bataljona UNPROFOR snaga Salvador Andres Pelaez podijelio je sjećanja u Facebook grupi "Bosnia Veterans" iz tada ratom zahvaćene zemlje i izrazio želju da se poveže s Bosancima i Hercegovcima koje je u tom periodu upoznao.


Španjolac je podijelio fotografije iz Jablanice i Mostara, gdje je bio raspoređen kao dio UN mirovnih snaga, uz dirljivu poruku.
- Fotografije pokazuju djecu s kojom sam proveo mnoge dane kroz igru i zabavu, onoliko koliko sam im mogao pružiti tokom djetinjstva - napisao je Pelaez i nije dugo čekao da uspostavi kontakt sa tadašnjom djecom iz Mostara.
- Bio sam u Mostaru 2018., 25 godina nakon misije, ali ih nisam locirao.  Jako bih volio da sam to uspio. Ako ih netko zna ili prepoznaje, javite se. Veliki zagrljaj za sve vas koji ste služili pomažući da ustrajete u miru u tom ratu – napisao je, između ostalog španjoslki vojnik.


Nije prošlo dugo od te vijesti djeca s fotografija, a sada već odrasli ljudi već su se javili.
Naime, na ratnim fotografijama sa španjolskim vojnikom bili su Mostarci Sabina Šegetalo-Baralija, Zlatko Pobrić i Haris Behram.


Nakon saznanja o ovoj potrazi, Pobrić je stupio u kontakt s vojnikom. Šegetalo – Baralija mu je poslala poruku, na koju još sa nestrpljenjem očekuje odgovor.


Šegetalo-Baralija se prisjeća da su se UNPROFOR-ci uvijek “vrtili” ispred zgrade sa djecom.
 - Davali su nam lizala, bombone, slikovnice i sa obzirom na to da su znali kada će pasti granate, sakrili bi nas u transporter ili sklonili u podrume -  priča Šegetalo-Baralija, djevojčica koja se nalazi u sredini fotografije koju je objavio španjolski vojnik.