Dnevni.ba - PRELOADER

Predstavljen roman 'Zaključana vrata: Sutješki monolozi' autora Željka Ivankovića

07 Ožu 2024


Predstavljen roman 'Zaključana vrata: Sutješki monolozi' autora Željka Ivankovića

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Opustjela sela i gradići, zaključane kuće i posljedice dehumanizirajućeg rata i depopulacije Bosne i Hercegovine motivi su romana "Zaključana vrata: Sutješki monolozi" autora Željka Ivankovića koji je predstavljen večeras u Sarajevu.

Ivanković je u izjavi za Fenu pojasnio da je to njegov peti roman i neka vrsta nastavka romana "Rat i sjećanje" iz 2016., od kojih je prvi vareško-sarajevska a ovaj sutješka hronika, pri čemu ih spaja to što su Vareš i Kraljeva Sutjeska od srednjeg vijeka jedan kulturološki i civilizacijski prostor.

Naveo je da pričama o Kraljevoj Sutjesci kroz historiju, posebno zadnjih 80 godina, priča o ratu koji je taj kraj potpuno devastirao i "ispraznio" od stanovnka koji su protjerani ili dobrovoljno otišli.

Ivanković je potcrtao da je to priča o svim krajevima u Bosni i Hercegovini u kojim su sela i manji gradovi opustjeli a kuće su zaključane, te je podsjetio da je nedavno objavljen i podatak da je BiH na šestom mjestu u svijetu po broju odlazaka iz zemlje. 

- Isto je u našem susjedstvu i cijeloj Evropi, s tim da je to kod nas u dobroj mjeri prouzročio rat a mene je ta priča zanimala iz perspektive rata koji je pokazao koliko je dehumanizirao sve nas - i one koji tobože pobijedili i one koji su izgubili, jer smo ratom svi izgubili - rekao je Ivanković.

Dodao je da je ta priča i metafora "zaključana vrata" zapravo priča o tome kako imamo bezbrojna sela i bezbrojne kuće - čak u vrlo dobrom stanju - koje su prazne i zaključane i u koje ljudi dođu jednom ili dvaput godišnje na nekoliko dana.

Knjigu koju su zajednički objavili "Dobra knjiga" Sarajevo i Synopsis, Sarajevo -Zagreb.

BIH


UDRUŽENJE AUTOŠKOLA SARAJEVO

Autoškole u Sarajevu podigle cijene usluga: Obuka za B kategoriju 1.480 KM

Udruženje autoškola Sarajevo donijelo je odluku o promjeni cijena usluga sa ciljem, kako kažu, un...

16 min

ZEMLJOTRES

Zemljotres pogodio BiH

Naime, navedeno je da je zemljotres zabilježen 14 kilometara od Žepča magnitude 3,9 po Rihteru. ...

52 min

GLAVNI ODBOR SDA

Izetbegović: Svjedočit ćemo dramatičnim ali pozitivnim promjenama u BiH i na Balkanu

ZENICA, (FENA) - Svečana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) održana je dana...

2 h 23 min