Dnevni.ba - PRELOADER

Ako želite smršaviti za ljeto, napravite ove promjene u prehrani

12 Tra 2024


Ako želite smršaviti za ljeto, napravite ove promjene u prehrani
Zdravlje

Bliži se ljeto, a s njim i želja da se osjećamo samopouzdano u našoj omiljenoj odjeći za toplo vrijeme. Srećom, postizanje vitke figure ne mora uključivati ekstremne mjere ili brze dijete koje će, u konačnici, učiniti više štete nego koristi, prenosi index.hr.

Nekoliko jednostavnih promjena u prehrani može učiniti čuda za naše ciljeve mršavljenja. Osobna trenerica i stručnjakinja za prehranu, Alanne Kate Derrick, otkrila je takve četiri male, ali utjecajne promjene u prehrani koje nam mogu donijeti značajne rezultate.

1. Zamijenite slatke napitke za vodu i druge zdrave alternative
Derrick predlaže da počnemo zamjenom slatkih pića, poput gaziranih pića i sokova, zdravijim alternativama. Nažalost, mnoga od naših omiljenih pića vjerojatno su prepuna šećera, što bi moglo biti štetno za zdravlje iz nekoliko razloga.

"Te kalorije zbrajaju se vrlo brzo i ne daju nikakve vrijedne hranjive tvari", objašnjava trenerica za SheFinds. Umjesto toga, preporučuje nezaslađene sokove. "Hidracija vodom s limunom i krastavcima ili jagodama i mentom može biti osvježavajuće sredstvo za gašenje žeđi bez kalorija", dodala je.

2. Odaberite cjelovitu hranu bogatu vlaknima umjesto rafiniranih ugljikohidrata i prerađenih grickalica
Uz naš izbor pića, postoji i mnoštvo zdravih zamjena koje možemo napraviti za vrijeme obroka. Zamjena rafiniranih ugljikohidrata i prerađenih grickalica s cjelovitom hranom bogatom vlaknima još je jedna ključna Derrickina preporuka.

"Zamjena čipsa za šaku miješanih orašastih plodova ili zamjena bijelog kruha hranjivim cjelovitim žitaricama, može napraviti značajnu razliku", kaže stručnjakinja. Dodana vlakna pomažu nam da se duže osjećamo sitima uz manje kalorija.

3. Dajte prioritet nemasnim proteinima
Derrick također naglašava važnost uključivanja nemasnih proteina u obroke kako bismo optimizirali metabolizam i očuvali mišićnu masu.

"Štednja na proteinima može izazvati osjećaj gladi prije jela", upozorava ona. Uključivanje kvalitetnih izvora proteina, poput pilećih prsa na žaru, masne ribe, tofua ili leće, u obroke može nam pomoći da ostanemo siti i zadovoljni. Međutim, savjetuje da pripazimo na veličinu porcija kako bismo izbjegli prekomjernu konzumaciju.

4. Začinite stvari biljem i začinima koji pospješuju metabolizam
Na kraju, Derrick preporučuje da u svoje obroke uključimo začinsko bilje i začine s termogenim svojstvima kako bismo malo dodatno pokrenuli svoj metabolizam. "Začini poput kurkume, đumbira ili cimeta dodaju bogatstvo okusa gotovo bez kalorija i mogu čak pomoći u suzbijanju žudnje za šećerom", zaključila je stručnjakinja.

Lifestyle


PREKID

3 lekcije koje naučite nakon loše ljubavne veze

Prekidi, budimo iskreni, nikada nisu jednostavni. Čak ni kada se vi nalazite na toj strani koja ...

6 h 17 min

LJUBAVNI PAR

Evo na šta muškarci i žene najviše padaju

Privlačnost vam možda izgleda kao jednostavan pojam i logična stvar kada vam se neko dopada, ali ...

27 Svi 2024

BEBA

Zašto bebe plaču i kako im pomoći

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje ...

27 Svi 2024