Ako želite zdraviju probavu, dodajte ovaj sastojak obrocima

19 Svi 2022


Ako želite zdraviju probavu, dodajte ovaj sastojak obrocima

Zdravlje crijeva utiče na zdravlje cijelog organizma pa je potrebno na njih obratiti više pažnje.

Crijeva su odgovorna i za probavu hrane, za pretvaranje u energiju i apsorpciju nutrijenata. Kada je u pitanju gubitak kilograma, opet je važno voditi brigu o zdravlju crijeva. Puno je načina kako to možete napraviti, ali možda je najpametniji konzumacija namirnica bogatih nutrijentima poput voća i povrća. Suplementi poput probiotika, ali i vlakna su iznimno važna za zdravlje probave.

Kada govorimo o napicima koji će zaštiti zdravlje crijeva, jedan od najboljih je jabučni ocat. Zašto je tako dobar, otkriva nutricionistica Jennifer Hanway.

Što morate znati o ispijanju jabučnog octa?

Samo ime otkriva da su jabuke glavni sastojak jabučnog octa, produkt je fermentacije, a na kraju dobivamo nama poznati proizvod.

“Dok jabučni ocat pomaže mršavljenju, sigurno nije magičan napitak i neće nadoknaditi sve važne nutrijente. Ako želite zdravo mršavjeti fokus treba biti na zdravoj prehrani i tjelovježbi, a najbolji je način pratiti prehranu koja ima malo ugljikohidrata, ali puno proteina i voća te povrća”, navodi nutricionistica.

Što se tiče zdravstvenih dobrobiti, navodi da jabučni ocat može pomoći kod snižavanja razine šećera u krvi. “Kada jedete namirnice koje su bogate šećerom ili rafiniranim ugljikohidratima, razina šećera u krvi raste. Jednom kad se to dogodi, gušterača proizvodi hormon inzulin, koji govori tijelu da hranu pohranjuje kao masnoće. Kliničke studije su pokazale da konzumacija jabučnog octa može biti u tom slučaju dio obroka koji će taj proces ublažiti”, pojašnjava.

Kako jabučni ocat pomaže kod održavanja zdravlja crijeva

Kada jabučni ocat dodate salatama ili povrću, on će pomoći da se razgrade i probave teško topiva vlakna, a kada se hrana lako probavlja onda će tijelo puno lakše apsorbirati sve vitamine i minerale iz nje. Jennifer Hanway dodaje da ako koristite organsku ocat, nefiltrirani, on će biti tamniji radi bakterija koje su se formirale tijekom fermentacije. Dok to nije klinički dokazano probiotik, konzumacija razne fermentirane hrane može biti jako dobra za održavanje zdravlja crijeva.

Sastojci:

3 manje jabuke – ostavite koru

3 žlice šećera

800 ml filtrirane vode (važno je da voda prekriva jabuke, pa po potrebi dodajte)

Priprema:

Operite i narežite jabuke te ih položite u dobro opranu i posušenu posudu. Pomiješajte šećer s vodom te prelijte po jabukama. Zatvorite posudu – dobro je koristiti papirnati poklopac ili gazu). Ostavite 2-3 sedmice u smočnici.

Procijedite tekućinu i bacite jabuke. Vratite tekućinu u istu posudu i zatvorite. Vratite posudu na mjesto gdje je stajala (toplo i tamno mjesto)i tako ostavite otprilike 4-6 sedmica. Nakon 4 sedmice provjerite odgovara li okusom onome što želite, kada ste u to sigurni, možete ga koristiti.

Izvor: N1

ZDRAVLJE


KAVA

Kava ne služi samo za razbuđivanje, može imati moćan učinak na zdravlje

Ako vam započinjete šalicom kave, vjerojatno biste rekli da je njezina najveća prednost energija....

2 h 43 min

BANANE

Imate visok krvni tlak? Jedite banane

Osobe s visokim krvnim tlakom trebale bi jesti više hrane bogate kalijem poput banana, tvr...

16 Tra 2025

HRANA

Tri zdrave vrste masti koje možete jesti svaki dan, prema dijetetičarima

Ako pokušavamo smršavjeti i pritom biramo zdravije masnoće, neke nam namirnice mogu itekako pomoć...

16 Tra 2025

Postavke kolačića

Ova web stranica koristi kolačiće zbog poboljšanja vašeg iskustva korištenja stranice. Od ovih kolačića, oni karakterizirani kao nužni se spremaju u vaš Internet preglednik pošto su ključni za korištenje osnovnih funkcionalnosti stranice. Koristimo i kolačiće trećih strana koji nam pomažu kod analize i razumijevanja načina na koji koristite naše stranice. Ovi kolačići će biti pohranjeni u vašem Internet pregledniku samo s vašom dozvolom. Također, imate mogućnost onemogućavanja korištenja ovih kolačića. Onemogućavanje ovih kolačića može utjecati na iskustvo korištenja naših stranica.

Uvijek omogućeno

Nužni kolačići su potrebni kako bi stranica mogla normalno funkcionirati. Ovi anonimni kolačići osiguravaju osnovnu funkcionalnost i sigurnosne značajke stranice.

Funkcionalni kolačići pomažu u korištenju određenih funkcija stranice kao što su dijeljenje sadržaja stranica na društvenim mrežama, prikupljanje povratnih informacija i ostalih funkcija trećih strana.

Kolačići performansi se koriste za razumijevanje i analizu indeksa performansi stranice što pomaže kod pružanja boljeg korisničkog iskustva za posjetitelje.

Analitički kolačići se koriste kako bi razumjeli interakciju posjetitelja sa stranicama. Ovi kolačići pružaju informacije za mjerenje broja posjetitelja, izvora prometa stranice

Ostali nekategorizirani kolačići su kolačići koji se trenutno analiziraju i još im nije dodijeljena kategorija.

Marketinški kolačići se koriste kako bi se posjetiteljima pružili relevantni oglasi i marketinške kampanje. Ovi kolačići prate posjetitelje web stranica i prikupljaju informacije kako bi pružili prilagođene oglase.