Dnevni.ba - PRELOADER

Alkohol dodatno povisuje tlak dijabetičarima

12 Lis 2020


Alkohol dodatno povisuje tlak dijabetičarima

Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2, a popiju više od jednog alkoholnog pića na dan, imaju dodatno povećan rizik za razvoj visokog krvnog tlaka, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Wake Forest.

 Dodali su da taj rizik doseže i 60 posto. Rezultat temelje na ispitivanju deset tisuća oboljelih od dijabetesa tipa 2, prosječne dobi 63 godine i s dijagnozom postavljenom prije najmanje deset godina. Kako objašnjavaju stručnjaci, imamo enzime koji razgrađuju etanol i metanol i tako se tijelo bori protiv alkohola. Tih je enzima dovoljno za male količine alkohola, no unosom pretjeranih količina alkohola remeti se metabolizam ključnih komponenti u stanici, što pogoduje stvaranju masti i upale u organizmu, a to pak utječe na krvne žile. Posljedica je povećanje krvnog tlaka, prenosi portal živim.hr.

 Kod oboljelih od dijabetesa krvne žile i bubrezi podložniji su oštećenima zbog nedovoljne kontrole šećera pa uslijed toga i ne mogu dobro regulirati krvni tlak. Istraživanja su potvrdila da smanjenje unosa alkohola utječe i na smanjenje sistoličkog krvnog tlaka od 2 do 4 mmHg.

Lifestyle


PREKID

3 lekcije koje naučite nakon loše ljubavne veze

Prekidi, budimo iskreni, nikada nisu jednostavni. Čak ni kada se vi nalazite na toj strani koja ...

6 h 49 min

LJUBAVNI PAR

Evo na šta muškarci i žene najviše padaju

Privlačnost vam možda izgleda kao jednostavan pojam i logična stvar kada vam se neko dopada, ali ...

27 Svi 2024

BEBA

Zašto bebe plaču i kako im pomoći

Bebe plaču i to je jedan od osnovnih načina na koji komuniciraju. Međutim, kada plač ne prestaje ...

27 Svi 2024