Dnevni.ba - PRELOADER

Apple premašio vrijednost bilijun dolara

14 Lip 2024


Apple premašio vrijednost bilijun dolara

Apple je prvi brend čija je vrijednost premašila bilijun dolara. U vrh se probila i Nvidija s gotovo trostruko većom vrijednošću nego lani, pokazalo je istraživanje Kantarovog BrandZ-a.

Vrijednost Apple brenda uvećana je za 15 posto u odnosu na prošlu godinu. Zacementirala je njegovu vodeću poziciju na svjetskoj ljestvici, treću godinu zaredom.

Na drugom je mjestu Google vrijednost čijeg je brenda dosegnula 753 milijarde dolara. Na trećem mjestu je Microsoft sa 713 milijardi dolara, izvijestio je Kantar.

Početkom tjedna Apple je predstavio nove značajke umjetne inteligencije (AI). Ona bi trebale potaknuti potražnju za iPhoneom i preokrenuti silazni trend u prodaji u uvjetima nestabilne potrošnje u SAD-u i snažne konkurencije.

„Apple kontinuirano uspijeva plasirati proizvode, usluge i (marketinške) poruke koje nailaze na dobar odjek kod potrošača. Ovo stvara jaku bazu obožavatelja brenda”, rekao je analitičar Counterpointa Varun Mishra.

Apple je s tržišnom kapitalizacijom od 3,18 bilijuna dolara ispred Nvidije, moćnog proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju. Njena tržišna vrijednost iznosi 2,97 bilijuna dolara.

Vrijednost Nvidijinog brenda gotovo je utrostručena u odnosu na prošlu godinu, dosegnuvši 200 milijardi dolara. Surfajući na valu oduševljenja umjetnom inteligencijom i procvata potražnje za čipovima, Nvidia se tako prvi put probila među 10 najvrednijih svjetskih brendova na Kantarovoj ljestvici, zauzevši šesto mjesto.

“Nvidia je posebna zato što i mali i institucionalni ulagači vjeruju da će odigrati središnju ulogu u tektonskim promjenama u tehnologiji”, objašnjavaju u Kantaru.

Među 10 najvrednijih svjetskih brendova probio se i Oracle. Kompanija nudi usluge u oblaku bazirane na umjetnoj inteligenciji, zauzevši deveto mjesto. Zanimljivo, s 58 posto većom vrijednošću brenda nego lani, od 145 milijardi dolara.

Kantarovo istraživanje bazira se na više od 4,3 milijuna razgovora s potrošačima u 532 kategorije. Isto obuhvaća 21.000 različitih brendova na 54 tržišta, prenosi Hrportfolio.

Biznis


U Neumu predstavljanje projekta projekt 'Obuka za zapošljavanje u turističko-ugostiteljskom sektoru u Hercegovini'

U Neumu, u Galeriji Grand Hotela, u utorak s početkom u 12.30 sati, predstaviti će se projekt 'Ob...

15 Srp 2024

NAFTA

Cijene nafte pale, uzrok spor oporavak kineskog gospodarstva

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 1 posto. Ovo je uglavnom posl...

15 Srp 2024

A PRIJE DOLASKA NA VLAST OBEĆAVALI NIKAD VIĐEN STANDARD BH. ŽITELJA

Minimalnom plaćom možete pokriti tek petinu mjesečne potrošačke korpe

Piše: Dragan Bradvica dragan@dnevni-list.ba Sva politika, ideologija, orijentacije 'lijevo, cen...

14 Srp 2024