Dnevni.ba - PRELOADER

Banjalučko tužiteljstvo formiralo predmet zbog nestanka bebe Sare

03 Tra 2024


Banjalučko tužiteljstvo formiralo predmet zbog nestanka bebe Sare
Nakon filma CIN-a

Okružno javno tužiteljstvo Banjaluka je formiralo predmet nakon objave CIN-ovog dokumentarca „Gdje je Sara?“, koji je uznemirio javnost i pojačao pritisak na institucije da odgovore na pitanja koja su godinama izbjegavali.
 

Okružno javno tužiteljstvo Banjaluka (OJT) formiralo je po službenoj dužnosti predmet u slučaju nestanka beba majki Aleksandre Blagojević i Nataše Stijak, koje su se porodile u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske (UKCRS) 2018. godine.

Predmet je formiran nakon objave CIN-ovog dokumentarca „Gdje je Sara?“ u kojem su dvije žene govorile o bolnim iskustvima poroda i nestanka svoje djece. Njihova svjedočenja su izazvala veliku uznemirenost u javnosti, koja od institucija i ustanova traži odgovore o sudbini beba.

Iz OJT Banjaluka kažu da će provjeriti iznesene navode, prikupiti sve potrebne informacije i obavještenja te utvrditi okolnosti.

Sarini roditelji Aleksandra Blagojević i Miloš Kuprešanin su još 2019. godine prijavili sve što im se desilo, a OJT Banjaluka je formiralo predmet. No, u listopadu 2021. godine tužiteljka Zorica Baroš donosi Naredbu o nesprovođenju istrage na osnovu izvještaja dvojice vještaka koji su zaključili da u postupcima medicinskih radnika nije bilo elemenata propusta i nesavjesnog liječenja.

Tužiteljstvo tada nije propitivalo gdje je sahranjena Sara, iako su roditelji i to napisali u izjavama.

Aleksandri i Milošu su tri dana nakon Sarinog rođenja iz UKCRS priopćili da je njihova beba umrla.

Oni su nakon Aleksandrinog izlaska iz bolnice mjesec dana čekali na rezultate obdukcionog nalaza, rukovodeći se nejasnim i nepotpunim informacijama koje su dobili u bolnici. U međuvremenu su dobili poklon paket za novorođenče, ali ih niko nije obavještavao o rezultatima nalaza.

Kako bi saznali šta se dešava, otišli su na UKCRS po informacije o obdukciji, a saznali su da je bolnica u međuvremenu, bez njihovog znanja i dozvole, sahranila Saru na gradskom groblju.

Aleksandra i Miloš tada počinju borbu s institucijama i ustanovama te potragu za tijelom svog djeteta, ali nailaze na šutnju i zatvorena vrata: Javno preduzeće Gradsko groblje i UKCRS su ignorirali sve njihove zahtjeve za odgovorima i razgovorom, a OJT Banjaluka je nakon dvije i pol godine zatvorilo predmet po njihovoj prijavi.

BIH


SAJAM

MOSTAR Vučić izgubio živce na pitanje o Srebrenici (video)

Tijekom obilaska gospodarskog sajma u Mostaru, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ošt...

9 min

RAZGOVORI

Nikšić najavio 'resetiranje'

Nakon što je to dan ranije učinio čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović, u utorak je i premijer Fe...

40 min

Čović o večeri na kojoj je ugostio političke lidere

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u utorak ujutro je, u pratnji supruge, na biračkom mjestu na E...

3 h 11 min